Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Nieuw Tivoli lekt geluid

Het nieuwe muziekcentrum TivoliVredenburg in Utrecht blijkt een geluidslek te hebben. Dat schrijven de burgemeester en wethouders in een brief aan de gemeenteraad. Momenteel wordt er proefgedraaid en daardoor is het lek in de popzaal ontdekt.

Losse zalen

Het muziekcentrum bestaat uit verschillende zalen die allemaal los van elkaar staan. De ‘dozen’ leunen op een soort rubber. Zou zou er in theorie geen overdracht van geluid moeten zijn. Momenteel wordt onderzocht hoe het mogelijk is dat dit toch gebeurt. Het lek in de popzaal hindert de kamermuziekzaal, vooral als er muziek met lage bastonen wordt gespeeld. Ook lekt er geluid vanuit de jazz-zaal naar de kamermuziekzaal. Eind 2013 werden er ook al extra geluidstesten uitgevoerd omdat de kamermuziekzaal een geluidslek zou hebben.

Onderzoek

B&W schrijven dat het probleem op te lossen is, maar het is nog niet duidelijk hoe. Architect Patrick Fransen zegt dat er geen fout zit in het constructieontwerp, aannemer Heijmans meldt dat het probleem ook niet ligt bij de bouw. Onderzoeksbureau Level Acoustics onderzoekt nu hoe het geluid zich tussen de zalen kan verplaatsen. Ze komen in augustus met een aanbeveling.

Op 21 juni wordt het centrum officieel geopend.

Lees hier eerdere artikelen van Bouwwereld over het nieuwe Tivoli. 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.