Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

‘Nieuw’ tropisch hardhout voor de bouw getest

Vijftien minder bekendere tropische houtsoorten worden getest op mogelijke toepassing in onder meer de bouw. Hiermee zijn de activiteiten van het LKTS Consortium een volgende fase ingegaan.

De eerste fase stond in het teken van het selecteren van geschikte minder bekende tropische houtsoorten (Lesser Known Timber Species, LKTS) voor de drie toepassingsgebieden bouw (kozijn en gevelbekleding), GWW en interieur en afbouw. De tweede fase richt zich op het testen van de geselecteerde soorten. Op dit moment zijn 15 verschillende houtsoorten uit diverse FSC-gecertificeerde bossen vanuit de Amazone, het Congo Bekken en Zuidoost Azië op weg naar Nederland  om getest te worden. Naar verwachting zullen de eerste resultaten halfweg 2013 aan het consortium worden gepresenteerd.

Testprogramma

Voor ieder toepassingsgebied zijn de vereiste materiaaleigenschappen van het hout in kaart gebracht. Op basis daarvan is een testprogramma opgesteld waarmee aan de geldende Nederlandse bouwvoorschriften kan worden voldaan. Voor de toepassing kozijnen wordt aangesloten bij de gangbare normen die ook voor KOMO worden gebruikt. Voor het GWW onderzoek spelen vooral sterkte en duurzaamheid een belangrijke rol. Voor verschillende houtsoorten is al een en ander onderzocht of bekend vanuit de literatuur. Ook wordt onder andere gebruik gemaakt van de kennis van de eind vorig jaar tot het project toegetreden kennispartner SKH.

Toepassingen

Afhankelijk van de onderzoeksresultaten zullen de soorten toegepast gaan worden in verschillende pilotprojecten. Hiervoor worden ook de partners van FSC Nederland benaderd. “Tropisch FSC-hout is, in vergelijking tot andere materialen, voor veel toepassingen verreweg de duurzaamste oplossing. Essentieel hierbinnen is dat bestekschrijvers, ingenieursbureaus en architecten verder kijken dan een specifieke houtsoort en zich in hun voorschriften vooral richten op de eigenschappen van het hout. Dit is dan ook een belangrijk onderdeel waar wij onze partners over voorlichten en bij ondersteunen,” vertelt Liesbeth Gort, directeur van FSC Nederland.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

3 reacties op “‘Nieuw’ tropisch hardhout voor de bouw getest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.