Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Nieuwbouw afbreken vanwege materiaalwijziging

De nieuwbouw van Roerink Kalfvlees in Enschede, waarvan de constructie uit oogpunt van corrosiebestendigheid was voorgeschreven in thermisch verzinkt staal, moet gedeeltelijk worden afgebroken. Reden hiervoor is het feit dat de aannemer in afwijking van het bestek en blijkbaar zonder toestemming van de opdrachtgever, voor de constructie heeft gekozen voor gepoedercoat staal.

Tot deze conclusie kwam de rechtbank in Almelo na een langslepend conflict tussen opdrachtgever en opdrachtnemer.

Bouwkosten
Afwijkingen van het bestek vinden regelmatig plaats om de bouwkosten laag te houden. Daarmee worden de kosten al gauw aanzienlijk hoger voor de eigenaar en de gebruiker, die het onderhoud moeten dragen. Ook in de zaak rondom Roerink Kalfsvlees was dit het geval.

De keuze voor gepoedercoat staal bleek vanwege de sterk gestegen staalprijzen voor de aannemer een goedkoper alternatief dan de thermisch verzinkte constructie. Een thermisch verzinkte constructie biedt echter over de gebruiksduur van het gebouw meer zekerheid ten aanzien van duurzaamheid en corrosiebestendigheid, waardoor op langere termijn kan worden volstaan met minder of geen onderhoud.

Eigenschappen
De Nederlandse verzinkerijen, verenigd in de Stichting Doelmatig Verzinken (SDV), zijn verheugd over deze uitspraak. “Thermisch verzinkt staal wordt vaak voorgeschreven om de positieve technische, economische en milieutechnische eigenschappen”, aldus SDV-directeur Reimerink.

“Thermisch verzinken als oppervlaktebehandeling biedt langdurig bescherming tegen corrosie als gevolg van atmosferische invloeden en industrieel gebruik. Daardoor wordt de duurzaamheid van de constructie bevorderd en is een lange levensduur verzekerd.”

Ontwerp
Afwijkingen van het voorgeschreven thermisch verzinkt staal hebben daardoor nagenoeg altijd een negatieve effect op de integrale kosten. Dat geldt overigens niet alleen voor de gevolgen voor corrosiebestendigheid. “Door af te wijken van het bestek kan ook afbreuk worden gedaan aan de oorspronkelijke ontwerpfilosofie van de architect”, aldus Reimerink. “Thermisch verzinkt staal wordt vaak ingezet wanneer een lichte, transparante constructie vereist is of om esthetische redenen.”

De matte kleur die het materiaal na verloop van tijd krijgt, wordt daarbij door veel architecten gewaardeerd. “Wanneer hiervan wordt afgeweken, wordt niet alleen afbreuk gedaan aan de duurzaamheid en slijtvastheid van de constructie, maar ook aan de achterliggende ontwerpfilosofie.”

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.