Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Nieuwbouw vaak onveilig

Tussentijdse wijzigingen van ontwerpen voor nieuwbouwprojecten en slechte communicatie veroorzaken levensgevaarlijke fouten. Zeker twaalf van vijftien onderzochte bouwprojecten in ons land waren aantoonbaar onveilig.

Tot die slotsom komt het Platform Constructieve Veiligheid dat in opdracht van de Inspectie van het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (VROM) een steekproef deed bij vijftien nieuwbouwprojecten. In twaalf gevallen werden onveilige situaties aangetoond.

Onveilige bouwconstructies
Ontwerpers wijken veelvuldig af van oorspronkelijke ontwerpen en door gebrekkige informatieoverdracht zijn niet alle betrokkenen, zoals architecten, constructeurs en aannemers, daarvan voldoende op de hoogte. Door de slechte communicatie worden fouten tijdens bouwprocessen niet opgemerkt.

Bij de steekproef ging het onder meer om twee scholen, appartementencomplexen, een tunnel en een sporthal. Zo werden dragende balken, dakspanten en zelfs betonbewapening weggelaten. De bouwconstructies leverden onveiligheid op voor zowel de werklieden, als voor de toekomstige gebruikers en bewoners.

Volgens de VROM Inspectie zijn de ontdekte fouten in bouwconstructies representatief voor de totale nieuwbouw in Nederland. Intussen zijn alle ontdekte constructiefouten hersteld.

Geschrokken
De VROM Inspectie zegt te zijn geschrokken. “De meeste fouten worden gemaakt doordat verschillende partijen niet goed met elkaar communiceren. Vanaf de tekentafel tot op de bouwplaats worden regelmatig bouwconstructies veranderd”, aldus woordvoerder Gerard Westerhof van de VROM Inspectie.

In sommige gevallen werden aanpassingen niet gemeld. In het rapport ‘Borging van de constructieve veiligheid in vijftien bouwprojecten’ van de VROM Inspectie wordt gepleit voor strakker toezicht. Vooral opdrachtgevers voor nieuwbouwprojecten moeten volgens de inspectie een regisseursrol vervullen.

Onvoldoende kennis
Het Platform Constructieve Veiligheid benadrukt in een reactie dat afdelingen Bouw en Woningtoezicht van gemeenten vaak onvoldoende kennis in huis hebben om complexe bouwprojecten te beoordelen. In veel gevallen worden volgens het platform ambtenaren opgezadeld met dikke bestekmappen met veel informatie, bijlagen en bouwtekeningen waardoor het overzicht dikwijls compleet zoek is. In dat geval moeten de alarmbellen gaan rinkelen en dient strenger toezicht plaats te vinden.

De VROM Inspectie houdt bouwprojecten in ons land de laatste jaren scherper in de gaten, ook naar aanleiding van het balkondrama in Maastricht in 2003. Twee bewoners kwamen om het leven toen vijf balkons van een appartementencomplex instortten.

Bron: De Telegraaf

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.