Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Nieuwbouwwoningen in risicogebied

Circa een half miljoen nieuwbouwwoningen staat gepland in gebieden met een overstromingsrisico. Bij een dijkdoorbraak kunnen deze woningen tot 7 meter onder water lopen. Dit blijkt uit een quickscan die het Nirov, Nederlands Instituut voor Ruimtelijke Ordening en Volkshuisvesting, heeft uitgevoerd naar aanleiding van het advies van de Deltacommissie.

Op de Nieuwe Kaart van Nederland inventariseert het Nirov alle nieuwbouwplannen tot 2030. Deze plannen heeft het Nirov vergeleken met de overstromingsrisicogebieden. Hieruit komt naar voren dat bijna de helft van alle nu geplande nieuwbouwwoningen (1,3 miljoen in totaal) in deze overstromingsrisicogebieden komt te staan. Bij het falen van de primaire waterkering kunnen de woningen tussen de 0 meter tot wel 7 meter water te verduren krijgen.

Geen extra maatregelen
Het Nirov vindt het zorgelijk dat er bij de geplande nieuwbouw niet nu al extra maatregelen worden genomen om de woningen tegen het water te beschermen. In het vorige week uitgekomen advies van de Deltacommissie adviseerde deze commissie nog dat er waterbestendig moet worden gebouwd op terpen, op palen, drijvend, of op opgehoogde gronden. Van de nieuwe woongebieden die nu op de plankaart staan, heeft slechts een fractie een waterrobuust en waterbestendig ontwerp.

Programma Water
De quickscan is uitgevoerd in samenwerking met het Nirov-programma Water. Binnen dit programma werkt het Nirov samen met beleidsmakers, professionals en andere belanghebbende partijen uit de sectoren ruimtelijke ordening en waterbeheer.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.