Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Nieuwe afspraken woningbouw 2008-2019

Regio Groningen-Assen

De stuurgroep van de Regio Groningen-Assen heeft nieuwe afspraken gemaakt over de regionale woningbouw in de periode 2008-2019. Aanleiding is de nieuwe prognose van de regionale woningbehoefte, die 25 procent lager ligt dan in 2004. Vanwege het belang voor de economie en het versterken van de gebiedskwaliteiten, houdt de stuurgroep ook bij de nieuwe afspraken vast aan regionale bundeling van wonen, werken en mobiliteit. De samenwerkende provincies en gemeenten zetten op korte termijn in op een verhoogde jaarproductie van woningen.

Aanleiding
In de Regio Groningen-Assen zijn in 2004 bij de actualisatie van de regiovisie afspraken gemaakt over de aantallen te bouwen woningen per gemeente. Bij het proces om te komen tot een nieuwe Nota Bouwen en Wonen voor de provincie Groningen, is najaar 2007 door bureau ABF gekeken naar de behoefte aan woningen in de regio Groningen-Assen. Gebleken is dat deze behoefte gemiddeld zo’n 25 procent lager ligt, dan in 2004 is berekend. Dit komt volgens ABF vooral door een lagere instroom van buiten Nederland.

Hoofdlijnen
In opdracht van de stuurgroep Regio Groningen-Assen hebben de provincies Drenthe en Groningen vervolgens geïnventariseerd wat de mogelijke gevolgen hiervan zijn voor de regionale woningbouwprogrammering, zoals die in 2004 is afgesproken. De stuurgroep heeft op basis hiervan nieuwe afspraken gemaakt voor de periode 2008-2019.

Uitgangspunt van de regionale samenwerking is bundeling van wonen, werken en mobiliteit. Deze bundeling draagt bij aan de economie van het stedelijk netwerk Groningen-Assen en het vasthouden en versterken van de gebiedskwaliteit. Dit betekent dat ook in de nieuwe afspraken verreweg het grootste deel van de nieuwe woningen wordt gebouwd in Assen, Groningen, Hoogezand-Sappemeer, Roden/Leek.

Jaarlijks meer
Ook bij deze lagere cijfers is de vraag naar woningen in de Regio Groningen-Assen nog altijd hoger dan nu jaarlijks wordt gebouwd. De stuurgroep constateert dat daarom jaarlijks meer woningen moeten worden gebouwd dan in de achterliggende jaren is gebeurd. De inspanningen van de afgelopen periode om de woningproductie te verhogen worden daarom onverminderd doorgezet. Sterker, er zal een tandje bij moeten worden gezet om deze hogere aantallen te realiseren.

De stuurgroep gaat uit van ca. 2900 te bouwen woningen per jaar. Dit aantal is gebaseerd op reële inschattingen per locatie. Uit de nieuwe prognose blijkt het belang om de ontwikkeling op de woningmarkt nauwlettend te volgen. Daarom gaat de Regio in 2008 scherp monitoren of de nu voorziene ontwikkeling in de woningmarkt zich ook daadwerkelijk voordoet.

Bron: Regio Groningen-Assen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.