Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Nieuwe balkkoppen voor stadspaleis


In het ruim 220 jaar oude stadspaleis Felix Meritis in Amsterdam wordt het plafond van de Shaffyzaal gerestaureerd. In het plafond van de Shaffyzaal werd in 2007 schadelijke zwam geconstateerd, die de balken flink aantastten.

Inmiddels is de zwam succesvol bestreden en de balken worden nu gerestaureerd. De aangetaste delen worden stuk voor stuk weggezaagd en vervangen door nieuwe balkkoppen.

Er is gekozen voor een duurzame restauratie met hout, zodat het originele karakter van deze ingenieuze houtconstructie wordt gereconstrueerd.

Plaatsing
De nieuwe balkkoppen hebben een omtrek van ruim 2 meter en zijn op het langste punt tot wel 4 ½ meter lang. Het gewicht van deze balken ligt rond de 1500 kilo per stuk. Door een speciaal ontworpen hijssysteem worden de balken via het achtertrappenhuis omhoog getakeld en opnieuw geplaatst.

<br>Foto's: Thomas Schlijper
Foto’s: Thomas Schlijper

De uitvoerder van het restauratieproject spreekt van een unieke operatie: “Dit hebben wij zelfs tijdens ingrijpende restauraties van grote kerken in Nederland niet eerder gezien.”

De restauratie wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Amsterdam, het Nationaal Restauratiefonds en het VSB Fonds, en wordt uitgevoerd door de firma Kneppers.

Video
Bekijk hier een video van het inhijsen en monteren van de balken (Thomas Schlijper)

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.