Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Nieuwe circulaire bouwmethode voor paviljoen Floriade Expo 2022

Het Rijksoverheidspaviljoen op de Floriade Expo 2022 wordt gebouwd volgens de ‘HoutKern Bouwmethode’, een circulair concept dat het mo­gelijk maakt in korte tijd, op een duurzame manier en met lage emissie, veel nieuwe woningen te bouwen. Het Dutch Innovation Experience (Di-X) Rijksoverheidspaviljoen in Almere wordt gerealiseerd door het consortium van de Noordereng Groep. Het paviljoen moet een showcase voor de toekomstige (woning)bouw zijn en de ruimtelijke opgave met de transitieopgaven in Nederland verbinden.

Het consortium, onder leiding van de Noordereng Groep bestaat uit Heko Spanten, Oosterhoff Group / ABT, DP6 architectuurstudio, Studio Nico Wissing, Hedgehog Company en De Groene Jongens. De HoutKern Bouwmethode is door partners van het consortium ontwikkeld als één van de oplossingen voor het Nederlandse bouwvraagstuk. Deze duurzame bouwmethode is de basis voor een zeer veelzijdig paviljoen, herbruikbaar in verschillende configuraties, groen en volledig gemaakt van bio­based materialen.

bouwconcept

Duurzame innovaties voor toekomstige (woning)bouw

Het Di-X Natural Paviljoen sluit aan op het “Growing Green Cities” Floriade-thema en wil bezoekers inspireren hoe we als samenleving natuurinclusief wonen, leven en werken kunnen vormgeven. Het gebouw is voorzien van duurzame innovaties. Zo laat het de mogelijkheden zien van het toepassen van groen in de gebouwde/gestapelde toekomstige woon- en werkomgeving, nieuwe vormen van regenwateropvang, optimaal gebruik van natuurlijk daglicht, ventilatie en minimaal energiegebruik. Parametrisch ontwerpen wordt toegepast om het ontwerp te optimaliseren op het gebied van architectuur, constructies, bouwfysica en duurzaamheid. Een voorbeeld hiervan is de koppeling met de parametrische Milieu Impact Monitor waardoor real-time op basis van ontwerpdata de CO2-footprint van de gebouwconstructie wordt berekend.

Circulair en biobased paviljoen

Het paviljoen bestaat voor 95% uit biobased materialen die grotendeels hun oorsprong in Nederland hebben. Zo wordt er onder meer gebruikgemaakt van Hollands hout uit de FSC-gecertificeerde bossen van Staatsbosbeheer. Het Di-X Natural Paviljoen wordt een inspirerende beleving. In de 10 expositieruimten wordt de bezoeker meegenomen in de ontwikkeling van onder meer nieuwe biobased materialen, geteeld door Nederlandse landbouwers, die verwerkt zijn in circulaire bouwmaterialen. In het paviljoen beleeft de bezoeker de experience van natuurinclusief bouwen en ervaart hoe het gebouw onderdeel uitmaakt van het lokale ecosysteem.

De HoutKern Bouwmethode

De HoutKern Bouwmethode is een duurzame bouwmethode die een impactvolle bijdrage kan leveren aan de opschaling van circulair en biobased bouwen. Het is een modulair bouwsysteem, waarbij de modules als ‘grote bouwstenen’ in verschillende configuraties kunnen worden gebouwd tot wel 80 meter hoog. Hierbij wordt gebruik gemaakt van zogenoemde droge verbindingen tussen onderdelen waarmee de flexibiliteit en losmaakbaarheid wordt gewaarborgd. Dit sluit naadloos aan bij de circulaire bouweconomie voor de toekomst; het veranderen van bestemming en gebruik van huizen en andere typen gebouwen zal steeds meer plaatsvinden.

bouwconcept

Modulair en digitaal proces

De productie van de units is geheel geïndustrialiseerd tot een compleet modulair en digitaal aangestuurd proces. Het verwerken van ruwe grondstoffen, inbouw, installatie van elektra & water en de complete afbouw van de modules wordt in de fabriek bij Heko Spanten verricht. De modules worden ‘plug and play’ op de bouwplaats op het Floriade-terrein afgeleverd.

Goede milieuprestatie-scores met een betaalbaar businessmodel

Volgens het consortium zorgt de HoutKern Bouwmethode voor een kostenbesparing van 20%, een verkorte bouwtijd van 50% en een substantiële vermindering van emissies. Door lichte fundatie en door volledige industrialisatie, digitalisatie en hoogwaardig gebruik van biobased materialen, is de milieu-impact minimaal. Het Di-X Natural Paviljoen kent zeer hoge duurzaamheidsprestaties met een MilieuPrestatieGebouw-score van <0,25. Het Di-X Natural Paviljoen is onderdeel van het TNO-ontwikkelprogramma om emissieloos bouwen te versnellen. TNO draagt met een aantal experts bij aan deze innovaties, onder andere voor digitalisering en materialisatie van het paviljoen.

Het paviljoen wordt in zes maanden gerealiseerd en op 31 december 2021 opgeleverd. Na afloop van de Floriade krijgt het paviljoen een tweede leven als reizend natuurpaviljoen.

Lees ook:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.