Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Nieuwe energieprestatienorm eind 2009

NEN verwacht eind 2009 te komen tot één centrale energieprestatienorm (NEN 7120) die geldt voor zowelnieuwe als bestaande utiliteitsgebouwen en woningen. Deze norm zal waarschijnlijk per 1-1-2011 in het Bouwbesluit van kracht worden, gelijktijdig met een aanscherping van de eisen voor woningen en woongebouwen met 25%.

In het verlengde van de Europese Richtlijn voor de energieprestatie van gebouwen (Energy Performance of Buildings Directive, EPBD) is een stelsel van ruim 30 Europese normen ontwikkeld met allerlei deelbepalingsmethoden die samen de energieprestatie van een gebouw bepalen. Deze bepalingen worden opgenomen in de nieuwe brede energieprestatienorm NEN 7120.

Energielabels
Het belangrijkste verschil met de huidige Nederlandse situatie is dat het hele normensysteem geldt voor zowel woningen als gebouwen en ook geschikt moet zijn voor de bestaande bouw.

Dit betekent dat het huidige Nederlandse instrumentarium voor de bepaling van de energielabels voor bestaande woningen en gebouwen (Isso 75 en Isso 82) plaats maakt voor dit Europese stelsel.

NEN 7120
De Nederlandse normsubcommissie ‘Energieprestatie van gebouwen’ bij NEN is het afgelopen jaren al begonnen aan deze aanpassingsoperatie. Daarbij is de keuze gemaakt voor één overkoepelende Nederlandse energieprestatienorm, NEN 7120. In deze norm zijn de methodiek en bepalingsmethoden uit de dertig nieuwe Europese normen in het Nederlands vertaald.

Het grote voordeel van deze integrale methodiek voor de energieprestatie van gebouwen (EPG) is dat nieuwbouw en bestaande bouw een gemeenschappelijke basis zullen krijgen.

Naar verwachting wordt de ontwerpversie van NEN 7120 begin maart 2009 gepubliceerd voor commentaar, De bedoeling is de definitieve versie van NEN 7120 voor het eind van 2009 te publiceren. Eveneens naar verwachting zal hij per 1 januari 2011 wettelijk verankerd worden via het Bouwbesluit.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.