Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Nieuwe gebouwen lekken ook energie

Niet alleen oude gebouwen lekken energie, ook nieuwere panden verliezen nog onverwacht veel warmte. Infraroodmetingen kunnen het verlies voor grote woning-bezitters als corporaties aanzienlijk helpen terugdringen.

Infrarood
Dat stellen de gezamenlijke Provinciale Milieufederaties deze week tijdens een presentatie over warmteverlies van gebouwen. De federaties scanden 24 gebouwen met infrarood op weglekkende energie. De resultaten zijn te zien op de donderdag geopende website www.ontdekhetlek.nl.

Directeur Bert van der Moolen van de Friese Milieufederatie riep gemeenten en andere overheden op om meer gebruik te maken van de infraroodtechniek. ‘Je ziet per huis waar de warmte naar buiten lekt en je kunt dus op maat isoleren. En de kosten vallen tegenwoordig erg mee. Je kunt ook in overleg met bijvoorbeeld de Gasunie een scan laten maken.’

Constructiefouten
Nieuwgebouwde huizen lekken meer dan gedacht. Kieren rond de ramen en slechte aansluitingen op de buitenmuren zorgen volgens Van der Moolen voor veel verspilling. ‘Het zijn vaak constructiefouten of slordige bouw. Loopt een vloer door tot onder de buitenmuur in plaats van tot onder de binnenste spouwwand, dan heb je een brug die jarenlang geld en warmte kost’.

Het eerste gebouw dat zijn warmteverlies prijsgaf was de woonboerderij van Ed Nijpels. ‘Het gebouw scoort een zeveneneenhalf, Nijpels heeft veel aandacht besteed aan de isolatie. Er zaten nog wat kiertjes her en der en er is nog niet overal dubbel glas aangebracht. Anders was het cijfer nog hoger geweest’, aldus Van der Moolen.

Bron: Binnenlands Bestuur

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.