Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Nieuwe gevel voor jarenzestigvilla

Een jarenzestigvilla in Kortgene in Zeeland heeft een nieuwe, tweede gevelhuid gekregen met behulp van de Isofinish-methodiek. Bij deze methode worden ultradunne PIR-isolatieplaten op de gevel aangebracht, daarna volgt een houten draagconstructie met regelbare gevelschroeven en tot slot de nieuwe gevelbekleding. Tussen isolatie en afwerking zit een ventilerende spouw.

Rot en schimmel

De eigenaar van het gebouw was op zich tevreden met zijn woning, maar vond wel dat de buitenschil te veel mankementen vertoonde zoals verweerd hout, rotvorming en schimmel. De woning afbreken en weer opbouwen was geen optie. Daarom werd besloten een nieuwe, tweede buitenschil aan te brengen. Bij de villa werd gekozen voor een afwerking met horizontale, overlappende zinken panelen. In totaal werd 270 m² gevel opnieuw bekleed.

Geen fundamentverzwaring

De Belgische architect Toon Saldien koos voor Isofinish omdat de geventileerde aanbouwgevels geplaatst kunnen worden zonder dat het gebouwfundament verzwaard hoeft te worden. “Anders was het voor de opdrachtgever een zeer duur project geworden. Nu heeft hij voor relatief weinig geld een compleet nieuwe opperhuid om zijn woning gekregen.” Volgens de architect zijn de afstandhouders op de schroeven de sleutel van het systeem. “Zij zorgen ervoor, dat ondanks een mogelijk onregelmatige ondergrond de aanbouwgevel toch als een nieuwe huid strak om de woning heen aangebracht kan worden kan worden.”

Rc-waarde van 5,8 m2 K/W

Volgens Recticel, dat de isolatieplaten leverde, heeft de villa een Rc-waarde van 5,8 m2 K/W, ruim boven de huidige eis van 3,5 m2 K/W. De platen hebben een tand-en-groef-kliksysteem dat ervoor zorgt dat er nauwelijks energie lekt. Verder is de islolatieplaat volledig waterdicht, zodat hij zonder extra folie tot op maaiveldniveau kan worden aangebracht.

De bedrijven Recticel, Borgh, Deceuninck, Eternit en VMzinc ontwikkelden gezamenlijk de Isofinish-methodiek en zinken bekleding.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Eén reactie op “Nieuwe gevel voor jarenzestigvilla

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.