Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Nieuwe handreiking over BENG

De huidige EPC-norm wordt in de toekomst vervangen door de ‘BENG’-norm (bijna energieneutrale gebouwen). Vanaf eind 2020 moeten alle nieuwe gebouwen in Nederland aan deze norm voldoen. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft nu een handreiking ontwikkeld die de bepaling van BENG-indicatoren uit de EPC-berekening toelicht. Hiermee is het mogelijk de huidige EPC-berekening voor nieuwe gebouwen te vertalen naar de nieuwe BENG-eisen.

BENG gaat verder dan EPC

De BENG-normen gaan verder dan de EPC-waarde, die alleen het energieverbruik van een gebouw aangeeft. De BENG-norm kijkt namelijk naar drie aspecten:

  • De energiebehoefte van het hele gebouw in kWh per m2 per jaar.
  • Het maximale primaire energiegebruik in kWh per m2 per jaar.
  • Het minimale percentage aan duurzame energie waaruit alle verbruikte energie moet bestaan.

Meer informatie

De bepaling van de energieprestatie zal op den duur veranderen in het kader van de modernisering van de bouwregelgeving. Tot dit gereed is, kunnen de BENG-indicatoren bepaald worden uit de deelresultaten van de EPC-berekeningen volgens NEN 7120. De hoogte van de eis verschilt per gebruiksfunctie.

Een overzicht van de eisen, de handreiking en ook een bijbehorende excel om een berekening van de BENG-indicatoren uit te kunnen voeren, is op te vragen bij de RVO.

Tijdens het webinar over warmtepompen werd ook gesproken over BENG-normen en de kansen die dit met zich meebrengen voor warmtepompen.

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.