Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Nieuwe huid voor Superdome


De Superdome in Louisiana (USA) – de grootste vaste koepel ter wereld – heeft een nieuwe huid die bestaat uit in totaal 34.000 m2 van het nieuwe Kalzip FC gevelsysteem. De gevel die in Louisiana is toegepast, is een speciale replica van de originele paneelgrootte. De nieuwe huid voldoet aan de vereiste sterkte en heeft een geanodiseerde lichtbronzen kleur. Vervanging was noodzakelijk nadat orkaan Katrina in 2005 ernstige schade aan het dak en de wanden toebracht.

Met een hoogte van meer dan 83 m en een diameter van 207 m is het staatseigendom Louisiana Superdome nog steeds de grootste vaste koepel ter wereld. De sportkoepel werd voor het eerst geopend in 1975 en het iconische gebouw werd snel een van de meest gebruikte multifunctionele stadions. Na de doortocht van orkaan Katrina in 2005, leed de Louisiana Superdome ernstige schade aan het dak en de wanden terwijl het bijna 30.000 mensen beschermde tegen het heftige stormweer buiten.

Uniek uiterlijk
Na beoordeling van de schade produceerde het Facility Planning & Control Agency van de staat Louisiana een reeks op prestatie gebaseerde criteria voor het herstel van het unieke aluminium uiterlijk met een nieuw systeem dat weerstand biedt tegen orkaanwinden en, belangrijker nog, waarbij het mogelijk werd om individuele panelen snel te verwijderen en te vervangen zonder de daarnaast gelegen panelen te beïnvloeden. Een team van specialisten werd aangesteld om met Trahan Architects de hoofdarchitect in deze gezamenlijke onderneming- samen te werken aan dit grootse renovatieproject.

GevelpaneelGevelpaneel

Renovatietoepassingen
Het geventileerde Kalzip FC gevelsysteem dat op de gevel is gemonteerd, is geschikt voor nieuwbouw en renovatietoepassingen. De panelen, leverbaar in profielbreedtes variërend van 250 tot 500 mm worden standaard met omgezette kopkanten en in lengtes van max. 10 m in kleuren RAL 9006, 9007, 7016 en in de oppervlakken stucco-gedessineerd en AluPlusPatina geleverd. De panelen zijn ook leverbaar in de recent door Kalzip gelanceerde patinakleuren.
Hiermee zijn alle ingrediënten beschikbaar voor het creëren van nieuwe visueel aantrekkelijke en duurzame architectuur, aldus de fabrikant.

Veeleisende criteria
Begin 2009 stond de Kalzip FC gevel nog in zijn kinderschoenen toen een aanvraag binnenkwam voor een systeem dat voldoet aan de veeleisende criteria voor een nieuwe gevel van de Louisiana Superdome. De ingenieurs van Kalzip zagen hiermee hun kans schoon het ontwikkelingsproces te versnellen om het bedrijf mee te laten dingen naar het prestigieuze contract.
Het bouwkundige team beoordeelde een aantal ontwerpvoorstellen voor het grootste wederopbouwproject ooit in de USA en koos uiteindelijk voor het Kalzip FC gevelsysteem. Tijdens dit rigoureuze besluitvormingsproces werd het Kalzip FC gevelsysteem voor het Louisiana Superdome-project in een laboratorium getest en de belasting bedroeg meer dan 11.97 kN/m².

Windbestendigheid
Brad McWhirter, projectmanager bij Trahan Architects verklaart: “Het complete gevelsysteem, niet alleen de panelen, moest voldoen aan de specificaties voor windbestendigheid en zware weersomstandigheden. Kalzip kwam met het concept en hun prestatie is lovenswaardig. Het ziet er uit dat dit systeem meer dan voldoet aan onze verwachtingen qua flexibiliteit en montagegemak.”

Facade op binnendoosFacade op binnendoos

Vervangbare metalen gevelpanelen
Doug Bruza, senior projectmanager voor de algemene aannemer Gibbs Construction , die ook de installatie van de nieuwe gevel van de Superdome heeft beheerd en vanaf het begin betrokken was bij dit project,vult aan: “Het belangrijkste was dat we een individueel vervangbaar metalen gevelpaneel en bevestigingssysteem konden aanbrengen. Kalzip was de enige die kon voldoen aan deze wens. Het originele systeem werd van onder naar boven geïnstalleerd, dus als een paneel beschadigd raakte, moest er 36 meter paneel worden verwijderd om deze te kunnen vervangen. Het Kalzip FC gevelsysteem is uitstekend; dankzij de eenvoudige montage kan het de installatie- en arbeidstijd aanzienlijk verkorten.”

Speciale replica
De Kalzip FC gevel die voor de Louisiana Superdome werd gebruikt, is een speciale replica van de originele paneelgrootte en voldoet aan de vereiste sterkte en heeft een geanodiseerde lichtbronzen kleur die nu een niet vervagende afwerking heeft. Het geventileerde Kalzip FC gevelsysteem is uitermate geschikt voor de realisatie van zowel nieuwbouw als renovatietoepassingen. De panelen, leverbaar in profielbreedtes variërend van 250 tot 500 mm worden standaard met omgezette kopkanten en in lengtes van max. 10 m in kleuren RAL 9006, 9007, 7016 en in de oppervlakken stucco-gedessineerd en AluPlusPatina geleverd.

Download hier het PDF bestand van de modulare click rail en hier het PDF bestand over de Fassade.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.