Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Nieuwe kalkzandsteen met gruis en filterstof


Aannemingsbedrijf Dijkhuis heeft een binnenwand toegepast, die uitgevoerd is in een volledig nieuw soort kalkzandsteen. Deze is door de BRBS Recycling branchevereniging breken en sorteren geïnitieerd, in samenwerking met de kalkzandsteenindustrie.

Het zand in dit blok is vervangen door de fijnste fractie van gebroken puin. Daarnaast is een stof toegevoegd die bij de thermische reiniging van teerhoudend afval wordt gefilterd. Deze stof vervangt eenderde deel van het kalk dat normaliter wordt gebruikt en verbetert de eigenschappen van het blok.

Buiten de wegenbouw wordt gebroken puin voornamelijk gebruikt als toeslagmateriaal in beton, maar voor de fijnste fractie (kleiner dan 4mm) was de afzetbaarheid nog te beperkt. Met het nieuwe kalkzandsteenblok ligt dat nu wel in het bereik.

Sterkte
Het blok bleek qua sterkte voldoende en was ook goed te produceren binnen de bestaande processen van de kalkzandsteenindustrie. Het blok is wel iets donkerder dan reguliere kalkzandsteen, met wat vlekken er in, heeft een breukvlak dat meer op beton lijkt, maar is qua sterkte gelijk aan kalkzandsteen. Het uiterlijk zal voor de meeste toepassingen nauwelijks van belang zijn omdat dat toch achter een stuclaag verdwijnt.

Xella produceerde als test een groot aantal kimblokken, die Dijkhuis vervolgens tot een wand heeft verlijmd. Een KOMO-certificaat is er nog niet voor de blokken. De verwachting van BRBS Recycling is wel dat een en ander op korte termijn kan worden geregeld en dat het blok dan in het reguliere assortiment van de kalkzandsteenindustrie wordt opgenomen.

Experiment
Aannemingsbedrijf Dijkhuis past het blok toe in een dagactiviteitencentrum in Hardenberg voor De Baalderborg. Hij zag dit project als een goede kans om te gaan experimenteren met duurzaamheid omdat hij zelf ontwikkelt en verhuurt en omdat Baalderborg vanuit zijn maatschappelijke functie ook betrokken wilde zijn bij het thema duurzaamheid. Het pand wordt daarom niet zo maar ‘eenmalig’ duurzaam gebouwd, maar wordt vooral een pand waarin vergelijkingen kunnen worden gemaakt tussen verschillende bouwmaterialen en installaties.


Alle meetgegevens van deze vergelijkingen moeten straks toegankelijk gaan worden via de website www.hibertad.nl. ‘In feite is die kenniswebsite de kern van ons gebouw’, zegt Eberhard Dijkhuis daar over. Hij richtte er zelfs een onafhankelijke stichting Hibertad voor op, met bestuurders van onder meer Hogeschool Windesheim Zwolle en TU Twente, en een klankbordgroep met onder meer energieleverancier Rendo, Wavin en Syntens. Onder deze vlag komt ook de Hibertad Academie te vallen, waar studenten onderzoek gaan doen dat het gat tussen praktijk en theorie kan dichten.

Houtbouw
Het gebouw wordt grotendeels uitgevoerd in hout. Dit met uitzondering van de fundering, de begane grondvloer en acht dragende binnenkolommen, die in beton met gerecycled toeslagmateriaal zijn uitgevoerd. De constructie is opgebouwd met gelamineerd hout uit Europese bossen, geleverd en geëngineerd door GLC houtconstructies uit Duiven.

Voor de ondersteuning van de sheddaken zijn houten vakwerkliggers gemaakt met een lengte van 18 meter, met twee middensteunpunten. ‘Vroeger werden vaak houten vakwerkliggers toegepast omdat materiaal toen duurder was dan de uren. Later was dat omgekeerd en raakten houten vakwerkliggers uit de gratie. Nu komen ze weer terug doordat we alle tandverbindingen met ringdeuvels volledig geautomatiseerd maken’, zegt Evert Laarman van GLC houtconstructies.

Aanvullende gegevens

Locatie Bedrijvenpark Haardijk, Molensteen 3, Hardenberg
Opdrachtgever Dijkhuis Aannemersbedrijf, Hardenberg
Ontwerp Vellinga Menkveld Architecten, Dedemsvaart,
Constructieadviseur BSH Bouwadvies, Emmen
Houtconstructie GLC houtconstructies bv, Duiven
Uitvoering Aannemingsbedrijf Dijkhuis, Hardenberg
Installateur Loohuis Installatietechnieken, Hardenberg
Bouwperiode voorjaar 2010 tot begin 2011
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.