Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Nieuwe lichtstraten voor rijksmonument

Het Oostelijk Zwembad in Rotterdam, een rijksmonument uit 1932, is onlangs gerenoveerd en in oorspronkelijke staat teruggebracht.

Poreus dak

Restauratiebedrijf Koninklijke Woudenberg BV uit Ameide vroeg JET BIK om nieuwe lichtstraten over de glazen plafondtegels te plaatsen. De oude tegels waren poreus geworden waardoor lekkage ontstond. JET BIK moest zo helder mogelijke lichtstraten leveren en tevens voldoen aan alle sterkte-eisen in verband met sneeuw- en windbelasting. De gebogen lichtstraat heeft een flinke afmeting van 11,35 m breed bij 27,5 m lang.  De drie zadelkappen hebben een afmeting van 4,5 m breed bij 15,5 m lang. 

Zestig soorten tegels

Bij de restauratie werden tevens de installaties gemoderniseerd en asbest verwijderd. De houten kleedhokjes, die een kluisje in de deur hebben, zijn ook opgeknapt. Bij de renovatie bleek dat er in totaal zestig verschillende soorten tegels in het zwembad waren gebruikt. Om deze allemaal zo goed mogelijk in oorspronkelijke staat te herstellen, werd een beroep gedaan op een gespecialiseerde leverancier uit Hongarije.

Foto: Luuk Kramer

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.