Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Nieuwe norm NEN 7120

In het kader van de Europese Energy Performance of Buildings Directive (EPBD) worden ruim 30 Europese normen (EN-normen) ontwikkeld met deelbepalingsmethoden die samen de energieprestatie van een gebouw bepalen. Deze EN-normen gaan ook aangestuurd worden in de Nederlandse regelgeving en nationale normen die hier niet mee overeenkomen zullen vervallen.Energielabel
In hoofdlijnen komen de Nederlandse bepalingsmethoden en de Europese normen overeen omdat bij de ontwikkeling van de Europese normen gekeken is naar de opbouw van de Nederlandse energieprestatienormen. Wel is het zo dat in de EPBD ook aandacht wordt besteed aan bestaande bouw middels het energieprestatiecertificaat (energielabel). De huidige ISSO-publicaties 75 en 82 (EPA) zullen dan verdwijnen.

NEN 7120
De Nederlandse normsubcommissie is de afgelopen periode druk bezig geweest met het aanpassen van de huidige EPN en EPA aan de nieuwe Europese richtlijnen. Er is gekozen om dit in één norm te gieten, de zogenaamde Energieprestatie Gebouwen (NEN 7120). Hierin zijn de Europese methodiek en bepalingswijzen vertaald in het Nederlands. Om het gebruiksgemak te vergroten zijn de teksten als volgt opgedeeld:
[A] voor algemeen geldende delen;
[WN] voor nieuw te bouwen woningen of woongebouwen;
[WB] voor bestaande woningen en woongebouwen;
[UN] voor nieuw te bouwen utiliteitsgebouwen;
[UB] voor bestaande utiliteitsgebouwen.
Door de integrale benadering in de EPG zullen nieuwbouw en bestaande bouw een meer gezamenlijke basis krijgen, hoewel er verschillen zullen blijven bestaan door de nauwkeurigheid van de beschikbare gegevens en verschil in toepassing.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.