Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Nieuwe woonoplossing voor zorgvragers

Een innovatieve zorgwoning die binnen een dag vergunningsvrij geplaatst kan worden. Bouwbedrijf Scheenstra, Het Hulpmiddelen Centrum, en United Care dragen hiermee een woonoplossing aan voor zorgvragers.

Vergunningsvrij bouwen

Mensen die zorg nodig hebben en zorg verlenen hebben vaak tijdelijk woonruimte nodig om dicht bij elkaar te wonen. Met een tijdelijk zorgwoning in de achtertuin zijn de zorgverlener en degene die zorg behoeft altijd dichtbij elkaar. Het Hulpmiddelen Centrum in Burgum, Bouwbedrijf Scheenstra in Ter Idzard en United Care in Groningen ontwikkelden een systeem waarbij de tijdelijke woonvoorziening op basis van een zorgvraag vergunningsvrij gebouwd kan worden in de achtertuin en die maximaal 15 jaar blijft staan.

De tijdelijke zorgwoning is binnen een dag te plaatsen en de totale bouw duurt 25 dagen. De woning is bij het einde van de mantelzorg probleemloos uit elkaar te halen, te verplaatsen, door te verkopen en/of op te slaan.

Digitaal deurtoegangssysteem

Ouderen blijven steeds langer thuis wonen. Dat vereist een nieuwe kijk op de bouw en inrichting van woningen. Dit inspireerde de drie genoemde partijen om zich toe te leggen op woonoplossingen voor zorgvragers. Een van de ontwikkelingen is deze complete zorgwoning met diverse mogelijk aanpassingen en hulpmiddelen zoals drempelvrije vloeren, verhoogd toilet, plafondliftsysteem of een digitaal deurtoegangssysteem.

Brede deuren en kozijnen

De medewerkers van de bedrijven zijn gecertificeerd voor zorgtoegankelijk maken van woningen. ‘Wij kijken verder dan een mooie aanbouw of een slaapkamer beneden’, zegt Tineke Munniksma van bouwbedrijf Scheenstra. ‘Ons uitgangspunt is maatwerk in functionaliteit. Samen met het Hulpmiddelen Centrum en United Care letten we scherp op de specifieke behoefte van de bewoner. Denk daarbij ook aan heel praktische zaken als raamsluitingen op de juiste hoogte voor rolstoelgebruiken, veiligheid in de badkamer en brede deuren en kozijnen.’

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Eén reactie op “Nieuwe woonoplossing voor zorgvragers

  • Volgens mij is de locatie van grote invloed op de vergunningplicht dus om zo’n zorgwoning per definitie vergunningvrij te noemen is wat kort door de bocht mijn inziens. Denk aan max. bebouwingspercentage erf, je moet toch een forse tuin hebben wil dit nog vergunningvrij kunnen.
    Ook eventueel beschermd stadsgezicht (wijkgebonden) of zelfs een monumentenstatus (perceelgebonden) zijn hierop van invloed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.