Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

NMa beboet producenten bouwmaterialen

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) legt aan totaal 18 ondernemingen in de bouwsector voor ruim 5,5 miljoen euro boetes op wegens kartelafspraken. De boetes volgen op twee rapporten die de NMa eind 2006 heeft opgemaakt.

Vanaf 1 januari 1998 tot en met 31 december 2003 zijn producenten van breedplaatvloeren en ribcassettevloeren in ieder geval tien keer per jaar bijeengekomen om de prijzen van breedplaatvloeren en ribcassettevloeren onderling af te stemmen en om de afzetvolumes onderling af te stemmen en te verdelen.

De totale boete die in deze zaak wordt opgelegd, bedraagt ruim 3,3 miljoen euro. Breedplaatvloeren en ribcassettevloeren worden gebruikt door bouwbedrijven bij de bouw van bijvoorbeeld kantoren of woningen.

Sierbestrating
De NMa stelt bij negen producenten van sierbestrating vast dat zij vanaf 1 januari 1998 tot en met 31 december 2005 prijsverhogingen afstemden. In dit kader kwamen zij in ieder geval twee keer per jaar bijeen, in het najaar en in het voorjaar. In het najaar stemden zij de verhoging van de prijzen af, mede naar aanleiding van gestegen grondstofprijzen.

De resultaten van deze bijeenkomst werden gebruikt in de onderhandelingen met afnemers, zoals tuincentra en bouwmarkten die de sierbestrating weer verkopen aan de consument. Tijdens de voorjaarsbijeenkomst evalueerden de ondernemingen de resultaten van die onderhandelingen. In deze zaak worden boetes opgelegd tot in totaal ruim 2,2 miljoen euro.

Normnale concurrentie
Kartelgedrag vormt een ernstige overtreding van de Mededingingswet. Dit beperkt de onderlinge concurrentie tussen ondernemingen en is nadelig voor afnemers en opdrachtgevers omdat prijzen niet tot stand onder ‘normale’ concurrentie. Het is juist de dynamiek en onzekerheid op de markt, mede veroorzaakt door concurrentiedruk van andere marktpartijen, die ondernemingen aanzet tot kostenbesparingen en innovatie.

Hiervan profiteert de afnemer door het verkrijgen van lagere prijzen en nieuwe producten. Het feit dat de ondernemingen hun kartelgedrag lang hebben voortgezet, onder andere nadat de Parlementaire enquêtecommissie eind 2002 haar onderzoek naar de bouwfraudeaffaire had afgerond, is meegewogen bij de bepaling van de hoogte van de boete.

Bron: NMa

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.