Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

NMa: positieve veranderingen in bouwsector

De aanpak van de bouwfraude heeft geleid tot een andere manier van werken in de bouwsector als geheel. Toch zijn er aanwijzingen dat prijsafspraken nog niet geheel tot het verleden behoren. Dit concludeert de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa).

De NMa heeft een opinieonderzoek laten uitvoeren onder ruim 500 respondenten die actief zijn in de bouwwereld. Doel van het onderzoek was om na te gaan wat er volgens de bouwbedrijven, de opdrachtgevers en andere betrokkenen is veranderd in de sector in de jaren na 2004 waarin door de NMa ruim 1400 bedrijven uit de sector zijn beboet.

Bewustwording
Het rapport geeft aan dat het kartelverbod op meer draagvlak kan rekenen in de bouwsector, zegt bestuursvoorzitter Pieter Kalbfleisch van de NMa over het rapport. Ruim driekwart van de ondervraagden meent dat het goed is dat de bouwfraude destijds door de NMa is aangepakt.

De Mededingingsautoriteit constateert veel meer bewustwording in de bouw over wat wel en niet is toegestaan op basis van de Mededingingswet. Dat is bevorderlijk voor de naleving van het kartelverbod. Tegelijkertijd laat de studie zien dat het werk van de NMa er nog niet opzit. Ongeveer een kwart van de ondervraagde aannemers geeft aan andere bedrijven te kennen die minder eerlijk te werk gaan dan zij zelf.

Een klein percentage (4 procent) geeft bovendien aan nog wel eens te worden benaderd voor prijsafspraken. Verder geeft bijna de helft van de aannemers aan wel eens een gerichte risicoafweging te maken om al dan niet de overheidsregels te overtreden. We houden de sector daarom scherp in het vizier en zullen overtreders aanpakken, zo waarschuwt de NMa-bestuursvoorzitter.

Transparant
Uit het onderzoek blijkt verder dat de geïnterviewden constateren dat er transparanter wordt gewerkt en dat de kwaliteit van het werk verbetert. Maar ze zien ook dat de verhouding tussen opdrachtgever en opdrachtnemer afstandelijker is geworden en dat er meer regels en formaliteiten zijn. De aannemers zijn met name in veel gevallen kritisch over de toepassing van aanbestedingsregels door overheidsopdrachtgevers.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.