Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

NOM-project gestapelde bouw in Tilburg 

Appartementencomplex Zuringhof in Tilburg geeft letterlijk en figuurlijk een groene impuls aan de jaren 70-wijk. Het is het eerste gestapelde gebouw volgens het nul-op-de-meter-principe in Noord-Brabant. Door het complex aan de buitenzijde te isoleren werd het tevens mogelijk om het gebouw een heel andere uitstraling te geven.

Hoogwaardig gevelisolatiesysteem

Ruim vier jaar geleden is de Tilburgse bouwketen GreenCore opgericht, bestaande uit de aannemers Remmers Bouwbedrijf en Alphons Coolen Bouw, installatietechnisch adviseur SunBurst en De Vierde Toren (samenwerkingsverband van architectenbureaus). Samen met opdrachtgever TBV Wonen startte GreenCore in 2014 een pilot die aansluit bij het landelijke project ‘nul-op-de-meter’. Vier woningen werden energieneutraal gemaakt door ze te voorzien van een warmtepomp, pv-panelen, een luchtventilatiesysteem met warmteterugwinning, kunststof raamkozijnen met drievoudig glas én een hoogwaardig gevelisolatiesysteem dat met een maximale dikte van 30 cm aan de buitenzijde van de gevel is aangebracht.

Door Zuringhof aan de buitenzijde te isoleren werd het tevens mogelijk om het gebouw een heel andere uitstraling te geven. Ook omdat het geen prefab NOM-project was en architect Arno Kolen niet gehinderd werd door modulematen. ‘Als een gebouw zo drastisch verandert mag dat ook aan de buitenkant zichtbaar zijn’, vertelt hij. ‘Daarnaast wilden we niet alleen Zuringhof van een nieuwe uitstraling voorzien, maar – nóg belangrijker – de hele wijk een nieuwe impuls te geven.’

Driedimensionale gevel

Kolen legt uit dat eenzijdige jaren 70-wijken ankerpunten nodig hebben voor de oriëntatie. Maar ook dat bewoners zo extra waardering krijgen voor hun omgeving. ‘We wilden een statement maken door een andere, herkenbare én mooie woonomgeving te realiseren. In eerste instantie keken we naar stucwerk, maar de keuze viel uiteindelijk op Sto-Ecoshapes omdat we daarmee een hele nieuwe huid konden creëren.’ De architect legt uit dat de groene kleur refereert aan het kruid zuring, waaraan het gebouw zijn naam ontleent. ‘Daarnaast boden de prefab stucvormen de mogelijkheid om de gevel driedimensionaal te omkleden. Door het kleurgebruik én de combinatie van een specifiek patroon, ronde vormen en diepe neggen krijgt de gevel meer uitstraling en het complex een ‘aaibaar’ karakter.’

Minerale componenten

Sto-Ecoshapes is geen plaatmateriaal, geen tegel en geen steen. Het zijn prefab stucvormen op basis van minerale componenten. Een architect kan tijdens de productie bij Sto zelf aan de knoppen draaien en een basiskleur, vorm en formaat kiezen. Het product wordt volledig eigen, doordat hij zelf de oppervlaktestructuur en toevoegingstechniek kiest. Zijn design levert een gepersonaliseerde gevelafwerking op, in kleur, structuur en formaat.

Beeld: Ronald Tilleman

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.