Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Nominaties BouwRAI bekend

De beste innovatieve producten of projecten voor woningbouw zijn genomineerd voor de BouwRAI Innovatieprijs. Uit 47 inzendingen heeft een onafhankelijke jury, onder leiding van prof. dr. ir. Mick Eekhout, er zes genomineerd voor de prijs. Belangrijkste criterium daarbij is de wijze waarop de innovatie bijdraagt aan het oplossen van een actueel maatschappelijk vraagstuk. De winnaar wordt op de eerste beursdag, dinsdag 1 april, bekendgemaakt. Bovendien zijn alle innovaties te zien in een speciale expositie op BouwRAI 2008, van 1 tot en met 3 april in Amsterdam RAI.

De genomineerden zijn:

1-2-3 Huis bouwsysteem – BV Bouwbedrijf Kooi uit Appingedam.
Met dit systeem worden woningen fabrieksmatig gebouwd alvorens ze op de locatie neer te zetten, zodat onder andere bouwtijd en bouwkosten gereduceerd worden.

Energy Ball windturbine – Home Energy uit Schoondijke.
Deze kleine, stille windturbine voor de consument in een artistiek jasje, levert 15% van de jaarlijkse gezinsbehoefte aan elektriciteit.

Flow Control-School ventilatiesysteem – Gentle Vent BV uit Amsterdam
De FlowControl-School is een ventilatiesysteem om schoollokalen met een klein budget beter geventileerd en gezonder te maken. Het systeem is stil, tochtvrij en onderhoudsarm.

Pudelko 01 funderingssyteem -D.O.N.K. Vijzel- en Funderingstechniek uit Geldrop
Dit gecontroleerde funderingssysteem voor het drukken/draaien van prefab betonnen paalsegmenten is geluidloos en trillingvrij.

Saniwall openbaar urinoir – Tetec BV uit Zoetermeer
Dit urinoir kan zich binnen enkele seconden openen en sluiten, waarmee het zich subtiel aan het straatbeeld onttrekt.

VBI EcoPrefab Concept klimaatsysteem – VBI uit Huissen
Dit systeem maakt gebruik van de massa van gebouwen om koude of warmte af te geven of te bufferen. Aan de basis staat de VBI Klimaatvloer die werkt als koel- en verwarmings-element.

Innovatief
De jury heeft alle inzendingen vooral beoordeeld op de mate waarin ze een innovatief antwoord bieden op een maatschappelijk vraagstuk in de woningbouw of wijkontwikkeling. Andere criteria zijn innovatief karakter, marktimpact, marktbenadering, bruikbaarheid en de (directe) toepasbaarheid.

De jury bestaat uit Mick Eekhout (formateur Speerpunt Bouw van drie Technische Universiteiten, hoogleraar Productontwikkeling TU Delft, directeur Octatube Space Structures BV), Henk van der Horst (directeur PSIBouw), Sandra Korthuis (lid directieraad VNG), Irwin Kraal (hoofdredacteur Cobouw), Dietmar Werner (voorzitter NEPROM) en Hans van Heeswijk (bestuurslid Bond Nederlandse Architecten).

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.