Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Nominaties Gouden Piramide 2013 bekend

Zojuist zijn de nominaties voor de Gouden Piramide 2013 bekend gemaakt. De Gouden Piramide wordt elk jaar toegekend voor inspirerend opdrachtgeverschap in de architectuur, stedenbouw, landschapsarchitectuur, infrastructuur en ruimtelijke ordening. De prijs bestaat uit een trofee en een bedrag van 50.000 euro.

Het thema dit jaar is gebiedsontwikkeling. Er werden meer projecten dan ooit ingezonden: 54 stuks. Hieruit koos een jury onder leiding van rijksbouwmeester Frits van Dongen vier genomineerden:

Gemeente Culemborg met de Nieuwe Hollandse Waterlinie Culemborg

Vanwege de cultuurhistorische en landschappelijke waarde van de Nieuwe Hollandse Waterlinie besloot de gemeente een geplande uitbreiding niet te laten doorgaan. Een in verval geraakt fort werd opgeknapt en het inundatielandschap weer zichtbaar gemaakt. Op initiatief van een bewonersgroep is het fort ontwikkeld tot een actieve en succesvolle ontmoetingsplek.

Partners: Stichting Werk aan het Spoel, Dienst Landelijk Gebied Oost, Waterschap Rivierenland, Staatsbosbeheer.

Ontwerpers: Rietveld Landscape l Atelier de Lyon, Gent en Monk Architecten, Restauratiearchitectuur BBM, RPS/BCC.

Gemeente Zaanstad met Programma Inverdan

Om de ruimtelijke samenhang, de sociaaleconomische structuur en het verblijfsgebied te verbeteren, is het stationsgebied van Zaandam grondig onder handen genomen. Door de karakteristieke architectuur heeft het gebied een uitgesproken identiteit gekregen, die zowel bewoners als bezoekers (waaronder veel toeristen) blijkt aan te spreken.

Ontwerpers: Soeters van Eldonk, WAM Architecten, DOK Architecten, Nunc, Scala Architecten, architectenbureau Butzelaar Van Son, Döll Atelier voor bouwkunst, Geurst en Schulze architecten, Heren 5 Architecten, Simon Sprietsma.

Volkshuisvesting Arnhem met Modekwartier/100%ModeXL

Het programma voor de hoognodige verbetering van de wijk Klarendal werd door de woningcorporatie gekoppeld aan Arnhem als stad van de mode. Inmiddels hebben tal van ateliers en horecagelegenheden onderdak gevonden in opgeknapte winkelpanden. Andere onderdelen zijn het verplaatste stationspostkantoor en een nieuw mode- en designhotel. De gemeente nam de openbare ruimte voor haar rekening.

Partners: Gemeente Arnhem, Ondernemersvereniging DOCKS, Bewoners Klarendal.

Ontwerpers: K3 architectuur, Nexit architecten, Maak>architectuur, Hoogte Twee, VARIX, Gemeente Arnhem en Suzanne Mulder.

ZUS met Test Site Rotterdam

Het jonge bureau ZUS gaf de aanzet voor een bottom up strategie als alternatief voor de stagnerende ontwikkeling van het Central District in Rotterdam. Met verschillende projecten is het gebied weer tot leven gewekt, met als meest opvallend onderdeel een opgetilde voetgangersroute (Luchtsingel). Een grote groep opdrachtgevers is verenigd in een Test Site Alliantie, met ZUS in de rol van regisseur.

Partners: Codum, LSI project investment, Gemeente Rotterdam, IABR.

Ontwerp: ZUS.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.