Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Nominaties Gulden Feniks bekend


Vandaag zijn de genomineerde projecten voor de Gulden Feniks 2011, voorheen de Nationale Renovatie Prijs, bekend gemaakt. De jury heeft uit de in totaal 138 inzendingen elf projecten geselecteerd. Vijf projecten in de categorie renovatie, vier in de categorie transformatie en twee gebiedstransformaties.

In de categorie Renovatie zijn onder meer de Sleephellingstraat Rotterdam en de Politieacademie in Apeldoorn genomineerd. In de categorie Transformatie zijn onder andere de Hermitage Amsterdam, Lichttoren Eindhoven en ROC Twente Hengelo genomineerd.

Alle nominaties op een rij:

Categorie Renovatie

Categorie Transformatie

Categorie Gebiedstransformatie

De jury gaf aan dat het aantal en de kwaliteit van de inzendingen hen zeer tevreden stemt: ‘Er gebeurt veel in Nederland en het mooie is dat alle inzendingen, zonder uitzondering, stof tot nadenken geven. Daar is de Gulden Feniks ook voor bedoeld, het is een prijs om van te leren hoe we beter om kunnen gaan met de bestaande gebouwde voorraad.’

Verduurzaming
Opvallend is dat er dit keer voor het eerst zeer veel aandacht is uitgegaan naar verduurzaming van bestaande gebouwen. Daarbij worden veelvuldig innovatieve technieken ingezet. Ook bijzonder is de wijze waarop gebouwen tijdelijk van functie veranderen: een hogeschool wordt studentenhuisvesting, een remise wordt theater, een verzorgingshuis wordt een wijkbroedplaats van stimulerende activiteiten.

Herbestemming
Dit tijdelijke gebruik leidt niet zelden tot de conclusie dat een bestaand gebouw uitstekend geschikt blijkt voor de huisvestingsvraag en dan wordt tijdelijk al snel permanent. In de sfeer van kantoren zijn er enkele inzendingen gedaan die specifiek inspelen op Het Nieuwe Werken. Ook zijn er schitterende voorbeelden van herbestemming van gebouwen met een monumentale waarde. Nieuwe vraagstukken in de sfeer van krimp, herbestemming van bedrijfsgebouwen en renoveren met lage budgetten zijn eveneens goed vertegenwoordigd. De inventiviteit waarmee opdrachtgevers, ontwerpers en uitvoerders de opgave tegemoet treden is zeer bemoedigend en prijzenswaardig. ”

Uitreiking
De feestelijke uitreiking van de Gulden Feniks 2011 is op dinsdagmiddag 7 juni 2011 op de PROVADA in de Amsterdam RAI, Green Forum, Hal 11. Voorafgaand aan de prijsuitreiking zal een debat plaatsvinden tussen een aantal juryleden en leden van het PROVADA Green Forum over hoe duurzaamheid te integreren in renovatieprojecten. Femke Halsema zal als erevoorzitter de prijsuitreiking inleiden.

Op de website van de Gulden Feniks staan alle inzendingen gepubliceerd. Zie www.guldenfeniks.nl.

Foto: Rijnboutt.nl

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.