Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Nominaties Innovatieprijs Brandveiligheid bekend

Projecten van Brandweer Amersfoort, Brandweer Leerdam en adviesbureau DGMR zijn genomineerd voor de Innovatieprijs Brandveiligheid 2009. Deze prijs wordt uitgereikt op 23 april aanstaande, tijdens het Nationaal Brandveiligheidscongres 2009, in theater Spant! te Bussum. Organisator is kennisplatform voor de bouw SBR.

Wie heeft op de meest vernieuwende wijze bijgedragen aan een brandveilige gebouwenvoorraad? Deze vraag ligt ten grondslag aan de uitreiking van de Innovatieprijs Brandveiligheid. Een vakkundig jury heeft inmiddels uit de inzendingen een voorselectie gemaakt van de drie beste projecten. Vertegenwoordigers van deze drie ideeën krijgen de mogelijkheid om tijdens het congres in het kort hun project te presenteren. Vervolgens beslissen de deelnemers aan het congres welke van de drie ideeën het beste is. De bedenker mag zich winnaar 2009 noemen van de jaarlijkse innovatieprijs brandveiligheid, die wordt uitgereikt door Jack de Leeuw, directeur van SBR.

Genomineerde projecten
Brandweer Amersfoort heeft in de periode oktober 2006 – juni 2007 het project Veilig Wonen uitgevoerd. Hiermee heeft de brandweer zowel de sociale- als de brandveiligheid in de woningen verbeterd.

De brandweer van Leerdam beschikt sinds 2007 over een uniek hogedruk blussysteem. Met een relatief lichte slang (hogedrukslang) kan snel een koppeling worden gemaakt met het interne systeem van een gebouw. Een en ander kost relatief weinig tijd en mankracht en is uiterst effectief!

Hoge ruimten zijn voor blussystemen lastig te bedienen. DGMR bedacht het gebruik van waterkannonnen die worden aangestuurd door infraroodcamera’s. Daarnaast is er een detectiesysteem voor rook. De blusapparaten kunnen op de beginnende vuurhaard worden gericht, wat het watergebruik respectievelijk de waterschade aanzienlijk beperkt.

Selectiecriteria
Bij de voorselectie waren de volgende criteria doorslaggevend:
– Out of the box denken: Buiten de standaard prestatie-eisen uit het Bouwbesluit zoeken naar oplossingen voor brandveiligheid;
– Integrale visie op brandveiligheid: Bij het brandveilig ‘maken’ van het gebouw niet alleen kijken naar veiligheid van mensen, maar ook een visie op hoe om te gaan met het gebouw en de inboedel in geval van een brand. Deze visie uitwerken in bouwkundige, installatietechnische en organisatorische maatregelen die de visie ondersteunen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.