Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Normontwerp voor hang- en sluitwerk

Er is een vierde ontwerp uitgebracht van de norm NEN 5089 Inbraakwerend hang- en sluitwerk – Classificatie, eisen en beproevingsmethoden. Hierdoor is de door vele partijen in de markt gewenste logische relatie tussen de inbraakwerendheidsklassen van gevelelementen en sterren op hang- en sluitwerk een feit geworden.

Certificatiegrondslag
De tweede versie van de ontwerpnorm uit 1994 is jarenlang de basis (certificatiegrondslag) geweest van het sterrensysteem op hang- en sluitwerk, maar is nooit als definitieve norm gepubliceerd. De certificatiegrondslag is in de loop der jaren grondig aangepast, onder meer door de toevoeging van een manuele test. I

n het derde ontwerp is de manuele beproeving opgenomen. Bovendien is in toen zo veel mogelijk aansluiting gezocht bij de Europese normen die geleidelijk aan zijn verschenen over allerlei hang- en sluitwerkproducten. Op het derde ontwerp is echter belangrijk commentaar ingebracht. Een van de meest ingrijpende commentaren was het voorstel de sterrensystematiek (wanneer krijgt een product hoeveel sterren) aan te passen.

Relatie met NEN 5096
Er is aansluiting gezocht bij de classificatie van de inbraakwerendheid van ramen en deuren volgens NEN 5096 Inbraakwerendheid – Dak- of gevelelementen met deuren, ramen, luiken en vaste vullingen – Eisen, classificatie en beproevingsmethoden en daarmee met het Bouwbesluit.

Praktisch gesproken komt de wijziging van de sterrensystematiek er op neer dat producten die bewezen hebben zelfstandig geschikt te zijn voor klasse 2 van NEN 5096, twee sterren krijgen. Producten die geschikt zijn voor klasse 3 krijgen drie sterren. Dit betekent veelal, dat de meeste producten er een ster bij krijgen. Producten die niet zelfstandig inbraakwerend zijn, blijven voorzien van één ster.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.