Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Novotel krijgt glazen voorzetgevel

Het 40 jaar oude Amsterdamse Novotel heeft een volledig nieuw uiterlijk gekregen. De bestaande gevel is voorzien van een onzichtbaar bevestigde glazen voorzetgevel. De zeefdruk op deze gevel is afgeleid van vitrage en heeft een doorlopend patroon.

Architecte Neelu Boparai koos voor glas vanwege onder meer de reflecterende eigenschap van het materiaal, die een levendig gevelbeeld geeft. Glas is verder een materiaal dat in de tijd mooi blijft en dat gemakkelijk te onderhouden is, ook al omdat het gebouw toch al een glazenwasinstallatie had. Daarbij is gezeefdrukt glas een materiaal met een bepaalde mate van transparantie, waardoor de gevel een gelaagdheid krijgt.

Om het beeld van vitrage vast te houden, was het nodig om de glazen voorzetgevel onzichtbaar te bevestigen. Samen met 3M en gevelbouwer Sorba Projects is gekozen voor een ophangsysteem dat achter op de glaspanelen verlijmd is. De benodigde oppervlakte daarvoor is berekend, inclusief veiligheidsmarges. Daaruit is exact de breedte van de te gebruiken strip bepaald. Om die strip volledig onzichtbaar weg te werken, is een even brede band in het zeefdrukpatroon opgenomen.

Regelmatige inspectie
De bevestigingsstrips zijn fabrieksmatig op precies de juiste plekken van de glaspanelen verlijmd. De gemeente Amsterdam heeft toestemming gegeven voor dit lijmsysteem zonder aanvullende mechanische bevestiging. Dit na een uitgebreide toelichting door 3M. Wel is een inspectieverplichting afgesproken, die is uitgewerkt door 3M.

Meer over de renovatie van het Novotel Amsterdam is te lezen in Bouwwereld 5 van 29 april 2011. Vraag hier een gratis proefexemplaar aan.

Oud uiterlijk NovotelOud uiterlijk Novotel
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.