Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Prefab betonnen gevel met cijfers

De betonnen gevel van het nieuwe AlphaCloud datacenter in Mechelen (België) is rijkelijk versierd met nullen en enen. De cijfers zijn een knipoog van de architect naar de functie van het gebouw.

Prefab gevelelementen

Het centrum moest snel gebouwd worden en daarom werd gekozen voor een betonstructuur met prefab gevelelementen in beton C30/37 ZVB. De gevelelementen beslaan in totaal 2.700 m2 en meten 141 bij 141 cm. Ze zijn vervaardigd van grijs beton dat voorzien is van wapening. De wapening heeft deels een constructieve functie en dient tegelijkertijd als kooi van Faraday voor de gevoelige elektronische apparatuur die in het datacenter staat opgesteld.

Speciale matten

Om de prefab betonelementen te kunnen voorzien van de binaire voorstellingen, werd gebruik gemaakt van NOEplast-matten. Deze matten werden vervaardigd door NOE-Betonvormgeving. De binaire voorstellingen werden speciaal ontwikkeld en uitgewerkt naar 11 verschillende modellen met op elk paneel een binaire combinatie. De modellen zijn CNC gefreesd in NOE-modelbouwplaat – een speciaal voor dit doel ontwikkeld zeer goed en gedetailleerd freesbaar PU – waarop de benodigde NOEplast-matten rechtstreeks konden worden gegoten.

Hergebruik

De NOEplast-matten bieden als voordeel dat zij bij normaal gebruik 80 tot 100 keer kunnen worden ingezet. Het overgrote deel van de matten wordt na afloop van het AlphaCloud-project door de aannemer zelfs hergebruikt voor de realisatie van twee volgende gebouwen naast het gerealiseerde project.

Dubbele stroomvoorziening

Het datacentrum heeft een dubbele stroomvoorziening zodat de opgeslagen data altijd beschikbaar blijven. Het complex van ruim 5.000 m2 heeft vijf serverzalen. Eurostation maakte het ontwerp. Cordeel verzorgde de ruwbouw. Voor het technische deel tekende het Nederlandse bedrijf ICTRoom.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.