Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

NVB wil uitstel strengere energie-eisen


De vereniging voor ontwikkelaars en bouwondernemers NVB wil dat de aanscherping van de energie-eisen waaraan nieuwbouwwoningen moeten voldoen, wordt uitgesteld. Nieuwbouw wordt door de strengere eisen vanaf januari 2011 duurder, maar het is de vraag of consumenten ook een lagere energierekening krijgen.

In een brief aan staatssecretaris Joop Atsma van Infrastructuur en Milieu wijst de NVB erop dat er een nieuwe rekenmethode zou komen om te meten hoe energiezuinig een woning is. Het oud-ministerie van VROM/WWI had de NEN gevraagd om, tegelijk met de verzwaarde eisen, een nieuwe en aangepaste berekeningsmethodiek samen te stellen. Maar de Energie Prestatienorm Gebouwen (EPG) – die met ingang van 1 januari 2011 de oude Energie Prestatienorm Nieuwbouw (EPN) had moeten vervangen – is nog niet klaar en laat tenminste een half jaar op zich wachten.

Extra kosten
Omdat de oude methodiek sector met extra hoge kosten belast, moet volgens de NVB ook de voorgenomen EPC-verlaging van 0,8 naar 0,6 worden uitgesteld. “Het heeft weinig zin om de woonconsument op te zadelen met extra kosten, terwijl de effecten voor zijn portemonnee en het milieu discutabel zijn”, aldus de NVB.

Lange termijn
NVB laat tegelijk weten dat het lange termijn doel van het LenteAkkoord, het verlagen van het daadwerkelijke energieverbruik van nieuwe gebouwen, met dit uitstel niet uit beeld is. Echter, zolang er geen goede rekenmethode is, heeft het geen zin om de voorgenomen EPC-verlaging per 1 januari door te zetten. “Nieuwe huizen zijn inmiddels zo energiezuinig, dat de oude rekenmethode niet meer voldoet. Die is te ‘grof’ om de laatste stappen naar nog meer energiezuinigheid te meten.”

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.