Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Octatube bouwt Spaans icoon

Het Nederlandse bedrijf Octatube heeft de opdracht gekregen voor het technisch ontwerp, de engineering, productie en installatie van alle glazen gevels, daken, vloeren en buitentrappen van het Botín Centrum project.

Zwevend boven zee

Het gebouw is ontworpen door Renzo Piano Building Workshop in samenwerking met Luis Vidal + Architects en moet een nieuw internationaal en cultureel icoon worden in de haven van Santander aan de noordkust van Spanje. Uitkragend boven de zee en gelegen aan een groot park zal het Botín Centrum ruimte bieden aan kunst, cultuur en educatieve activiteiten van de Botín Stichting.

Glazen loopbruggen

Het gebouw wordt gekenmerkt door twee grote afgeronde volumes die verbonden zijn door middel van glazen loopbruggen. De grootste daarvan heeft een vrije uitkraging van bijna 10 meter boven het water. Octatube is een jaar geleden betrokken geraakt bij het project. Meer dan 6000m² aan gevelbekleding wordt verdeeld in een aantal grote onderdelen met ieder hun eigen uitdagingen. Zo is er op de begane grond een grote transparante gevel met glazen vinnen die precies aansluit op het grote schuin aflopende gebouwvolume.

Gevels van glas en RVS

De gebouwvolumes zelf hebben aan beide kopse zijden zeer precies gedetailleerde (dubbele huid)gevels van hoogwaardig duplex RVS en structurele beglazing. Een groot daklicht is geïntegreerd met een systeem van lamellen boven één van de museumruimtes, waardoor deze van daglicht worden voorzien. Het beloopbare glazen platform moet rekening houden met verschillende belastingen en bewegingen van het gebouw.

Zeeklimaat

In het zeeklimaat zorgt de toepassing van duplex RVS, waarnaar veel onderzoek is gedaan, dat het gebouw een zeer duurzaam en onderhoudsarm karakter heeft. In de zomer van 2014 zal het Botín Centrum worden opgeleverd en geopend.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.