Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Omgekeerde woning met constructie in zolder


Met hulp van een staalconstructie die in de ‘zolder’ is opgenomen, is in het Duitse Gettorf een omgekeerd huis gerealiseerd. Het idee, afkomstig van een investeerder uit Hamburg, moet uitgroeien tot toeristische attractie in de plaatselijke dierentuin.

De ruim zeven meter hoge woning (gewicht circa 40 ton) rust op het puntdak en is met stalen balken vastgezet. Ook het interieur, van keuken en slaapkamer tot fruitschaal en bed, staat op z’n kop.

Uitdaging
Drie timmermannen boksten dit staaltje ‘zwaartekracht tarten’ in elkaar. “Dit is het gekste dat we ooit hebben gedaan”, zegt Gerhard Mordhorst. “Een hele uitdaging ook. Je moest constant in spiegelbeeld denken.” De badkamer was het lastigste onderdeel. Met de douche als echte breinbreker. “Want probeer zwaar materiaal maar eens ondersteboven te bevestigen.” Hij moest daarnaast in totaal vijftig items aan het plafond aanbrengen, waarvan de 45kg wegende kleerkast het zwaarste was. Ook de afwerking werd niet uit het oog verloren: om het dekbed op z’n plaats te houden, gingen de mannen zelfs aan de slag met naald en draad.

Omdraaien
Het huis is gebaseerd op een verhaal uit het boek ‘De Griezels’ van schrijver Roald Dahl. Daarin mishandelt een echtpaar hun huisdieren, die uit wraak het hele huis inclusief interieur omdraaien en hun baasjes overtuigen om op hun hoofd te gaan staan. De omgekeerde woning – in de deelstaat Sleeswijk-Holstein – wordt eind deze maand opengesteld voor publiek.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.