Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Omwonenden willen van platform Noord-Zuidlijn af

Enkele omwonenden hebben woensdag bij de rechtbank geëist dat de vergunning voor het bouwplatform van de Noord-Zuidlijn aan het Damrak in Amsterdam niet wordt verlengd. De gemeente maakte onlangs bekend dat het bouwwerk niet zoals eerder gepland tot 2008, maar tot eind 2011 moet blijven staan. Ook wil de hoofdstad het flink uitbreiden, onder meer met een 16 meter hoge hal.

Juridische truc
Advocaat Robert-Jan van Rijn van de omwonenden stelde dat Amsterdam enkele jaren geleden heeft gegarandeerd dat het platform niet langer dan tot dit jaar zou blijven staan. Het bouwwerk staat er sinds 2003 en bevindt zich op circa 10 meter afstand van de meest nabijgelegen huizen.

Volgens de raadsman gebruikt de gemeente een juridische truc om het werk aan de nieuwe metroverbinding door te laten gaan. In 2003 verleende zij een tijdelijke vergunning van maximaal vijf jaar. Nu de hoofdstad die niet meer kan verlengen, heeft zij een ander soort licentie verstrekt. Dat is in strijd met de wet, aldus Van Rijn. De rechtszekerheid van de omwonenden zou ‘in het geding’ zijn.

Vertraging
Advocaat Niels Koeman van de gemeente wierp tegen dat Amsterdam wel degelijk een ander soort vergunning mag verstrekken. Volgens hem had de hoofdstad enkele jaren geleden simpelweg niet voorzien dat het werk zou uitlopen.

Hij erkende dat het “zuur” is voor de buurtbewoners dat het bouwplatform langer moet blijven staan, maar stelde dat het project Noord-Zuidlijn anders ernstige vertraging oploopt. “De schade zou tot ver en ver in de miljoen lopen.”

De rechtbank doet binnen twee weken uitspraak.

Bron: EngineeringNow

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.