Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Omzet bouw blijft stijgen

De omzet van de bouwsector blijft bijna onverminderd doorgroeien. In het derde kwartaal van dit jaar steeg de bouwomzet met 10,7 procent, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De afgifte van bouwvergunningen blijft echter dalen.

Over de eerste negen maanden van dit jaar was sprake van een gemiddelde groei van 11 procent, waarbij de stijging in het eerste kwartaal het hoogst was. De groei is deels toe te schrijven aan beter weer, waardoor er meer dagen gewerkt werd.

De kleinbedrijven groeiden het sterkst. In de eerste drie kwartalen steeg de omzet van de kleinere bedrijven met 16 procent. Het midden- en grootbedrijf groeide met 10 procent minder hard.

Pas in 2010
De afgelopen maanden is in de bouw onrust ontstaan door het terugvallen van het aantal orders. Dat is echter nog niet zichtbaar in de cijfers die tot eind september lopen. ,,Dit is de productie op al eerder afgegeven vergunningen”, aldus econoom Michiel Vergeer van CBS. Volgens hem zullen de geluiden uit de bouw van de afgelopen tijd niet eerder dan in de loop van 2009 of pas in 2010 zichtbaar zijn.

Het CBS becijferde ook dat over de eerste acht maanden van dit jaar het aantal afgegeven bouwvergunningen iets is afgenomen. ,,Als deze trend zich doorzet, zal de woningbouw in 2009 minder zijn”, aldus econoom Michiel Vergeer. Het aantal nieuw te bouwen winkels en kantoren steeg wel in de eerste acht maanden. In de woningbouw wordt het grootste deel van de bouwomzet behaald.

Bron: ANP

Bouwwereld.nl plaatste al eerder:
Groei bouwsector ondanks komende recessie
Forse krimp in nieuw- en utiliteitsbouw
Onzekerheid in de bouwsector
Rabobank: daling woningbouw in 2009
Crisis remt U-bouwproductie in 2009 en 2010
Kredietcrisis krijgt vat op bouwsector

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.