Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Omzet van architectenbureaus daalt


Uit een onderzoek van BNA blijkt dat de architectenbranche nog niet uit de crisis is. De in 2009 ingezette daling in de werkvoorraad en de verwachte omzet, zet zich in 2010 voort. Ruim een derde van de architectenbureaus verwacht dat de omzet met meer dan 10 procent daalt.

De werkvoorraad van architectenbureaus is begin 2010 gemiddeld 12% kleiner dan in september 2009. Vergeleken met 2008 is deze zelfs gehalveerd. De kleine bureaus hebben in de helft van de gevallen maar voor maximaal 3 maanden werk in voorraad, bij grotere bureaus ligt er gemiddeld nog voor een halfjaar werk op de plank.

Personeelsbestand even groot
Het honorarium van architectenbureaus staat onder druk: 30% van de ondervraagden verwacht dat dit zal dalen met 10%, 22% voorziet een daling van 5-10%. Het overgrote deel van de architectenbureaus (68%) verwacht dat het qua personeelsbestand even groot blijft, 21% verwacht krimp. Een tiende van de bureaus verwacht in 2010 een uitbreiding van het aantal medewerkers.

Opdrachten gaan veranderen
De BNA heeft de bureaus gevraagd naar hun verwachtingen voor de periode na de economische crisis, in de bouwwereld waarschijnlijk pas na 2011. De meeste architecten verwachten dat het soort opdrachten zal veranderen van nieuwbouw naar transformatie, renovatie en verduurzaamheid. De BNA lobbyt samen met andere partijen voor het vlottrekken van stilgevallen projecten. Verder laat de BNA het Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid marktonderzoek doen naar de concrete gevolgen van de economische crisis.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.