Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Onbekende problemen fundering toren Schokland

De aannemer failliet, de architect overleden en niemand die precies weet hoe het zit met de fundering van de uitkijktoren van Schokland en wat daaronder zit. Kortom: de nogal beweeglijke uitkijktoren op de Zuidpunt van Schokland blijft voorlopig afgesloten.

Het is volstrekt onbekend wanneer de toren weer open kan voor publiek. Of die eigenlijk nog wel open kan. Eigenaar Het Flevolandschap weet ook niet wat zij met het zwiepende gevaarte aan moet. “Het is een rampscenario”, zegt Riet Rijs van het Flevolandschap. Daar komt bij dat het Flevolandschap door de wetgeving aan handen en voeten gebonden is. Er mag niet zoveel op Schokland (werelderfgoed, red.) en als er wat mag, is een lading aan vergunningen nodig.

Archief
Het Flevolandschap besloot de toren met wenteltrap, gebouwd in 2002, is de zomer van 2007 af te sluiten. De negen meter hoge toren wiebelde zozeer, dat bovenin enkele lassen zijn gescheurd. Het gevolg van het ‘gigantisch raggen door jongelui’, zoals Rijs zegt. Maar een nog groter probleem vormt de fundering. “Er is geen archief om ons te zeggen hoe die in elkaar zit”, aldus Rijs. “We weten nog niet hoe we het moeten oplossen. En wat de kosten zijn. Die spelen natuurlijk ook een rol.”

En ondanks het feit dat een uitkijktoren niet de prioriteit heeft van een natuurbeschermingsorganisatie, steekt het Flevolandschap heel veel tijd in de uitkijktoren. Voor Wiemer Haagsma van de Politieke Unie reden deze week aan de bel te trekken bij burgemeester Willem ridder van Rappard. Die had ook geen antwoord en verwees naar het Flevolandschap.

Bron: De Stentor
Foto: Flickr.com | Henk & Anna

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

2 reacties op “Onbekende problemen fundering toren Schokland

  • Leon

    Wat is dit nu weer voor een raar verhaal. ‘Er mag niet zoveel op Schokland (werelderfgoed, red.) en als er wat mag, is een lading aan vergunningen nodig.’ Kijk daar eerst eens in dan, en hoe zit het met bouw- en woningtoezicht? Die voeren toch ook (zeker in dergelijke kwetsbare gebieden) controles uit?

  • jan

    je vraagt je tegenwoordig wel af waar er nog kennis aanwezig is. Architecten die details tekenen waarvoor je op de MTS direct van de opleiding wordt gestuurd. Torens die er 10 staan en dan al dergelijke gebreken vertonen. Terwijl er duizenden torens in de wereld staan die er al honderden jaren staan. Zelfs die in Pisa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.