Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Onderzoek BIM: kennis is struikelblok

Er is binnen de bouwketen steeds meer aandacht voor het gebruik van BIM. Van de partijen die momenteel al met BIM werken, is de overgrote meerderheid hier in de periode 2010 tot en met 2014 mee begonnen. Van de groep die nu nog niet met BIM werkt, denkt gemiddeld zo’n 30 procent dit in 2015 of volgend jaar wel te gaan doen.

Beperking van BIM

Over het feit dat het gebruik van BIM nieuwe kennis en daardoor vaak trainingen vereist, lijkt consensus te bestaan. De benodigde kennis voor BIM is een belangrijk struikelblok. Dit wordt namelijk het vaakst als beperking of pijnpunt van BIM genoemd, zo blijkt uit het onderzoek ‘BIM – Trends en Ontwikkelingen’, onderdeel van ‘BIM & Ketensamenwerking in Kaart’ van BouwKennis.

BIM wordt momenteel gemiddeld in 29 procent van de projecten gebruikt. Hierbij lopen de architecten voorop, maar aannemers B&U blijven niet ver achter. Installateurs noteren het laagste percentage projecten waarin momenteel gebruik wordt gemaakt van BIM. Iets meer dan een derde van alle partijen geeft aan nooit BIM te gebruiken.

Installateurs blijven achter

Van de partijen die met BIM werken is de overgrote meerderheid hier in de periode 2010 tot en met 2014 mee begonnen. Eenvijfde van deze groep werkte voor 2010 al met BIM. Gemiddeld geeft 7 procent aan dit jaar met BIM te zijn gestart. Vooral tot en met 2011 blijven de installateurs achter op aannemers B&U en architecten. In de periode vanaf 2013 lijken installateurs echter met een inhaalslag bezig: het percentage dat aangeeft in die periode met BIM te zijn gestart, ligt boven dat van de andere marktpartijen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.