Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Onderzoek naar aanpak circulair en biobased bouwen

Avans gaat samen met partners uit Nederland, België, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk onderzoek doen naar efficiënt gebruik van grondstoffen in de bouw om CO2-uitstoot terug te dringen. Het Interreg2Seas onderzoeksproject ‘Circulair Biobased Construction Industry’ (CBCI) kost bijna 7 miljoen euro duurt 3,5 jaar.

Het doel van het project is om een werkende aanpak te ontwikkelen voor circulair en biobased bouwen. Dat betekent grondstoffen hergebruiken en nieuwe bouwmaterialen ontwikkelen van plantaardig materiaal. Daarvoor is meer nodig dan enkel aandacht voor de bouwmaterialen.

Van lineaire bouw naar biobased en circulair

“Materialen van een gebouw hebben een grotere impact op de CO2-uitstoot dan het gebruik van een gebouw. Binnen het CBCI-project onderzoeken we de technische, economische en juridische aspecten van de transitie van de huidige ‘lineaire bouw’ naar de biobased, circulaire bouw. We doen dit door op real life schaal prototypes te maken van gevelelementen en deze binnen het project weer te ontmantelen en circulair in te zetten. Zowel op product- als op materiaalniveau. Hierdoor creëren we proofs of concept voor de transitie van de traditionele naar de circulaire biobased bouw van de toekomst”, aldus Willem Böttger, lector Biobased Bouwen bij Avans Hogeschool.

Living labs

Gedurende het project wordt een kliniek van Emergis in Zeeland circulair gerenoveerd, met toepassing van biobased materialen. Ook in Gent vindt een renovatie plaats van een historisch pand van de KU Leuven.

In de SPARK Maker Space in ’s-Hertogenbosch zullen prototypes ontworpen, geproduceerd, getest, gemonteerd en gedemonteerd worden. Daarbij maken onderzoekers gebruik van de modernste productietechnieken, zoals robots.

“We vergelijken verschillende ontwerpen en industriële productiemethodes in relatie tot technische-, economische- en randvoorwaardelijke aspecten. Hierdoor ontwikkelen we nieuwe werkbare oplossingen voor een integraal circulair bouwproces. Niet alleen voor de living labs, maar vooral ook voor andere belanghebbende professionals in de sector. Dat is de basis voor de circulaire transitie”, aldus Emile Quanjel, lector Innovatie Bouwproces & Techniek van Avans Hogeschool.

Nieuwe leermogelijkheden voor studenten

Docent-onderzoekers en lectoren van het Expertisecentrum Technische Innovatie, het Expertisecentrum Sustainable Business en het Center of Expertise Biobased Economy werken in dit project samen met partners en observers in Nederland, België, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk. Gedurende het project zullen studenten van diverse opleidingen van Avans bij het project betrokken worden, waaronder Bouwkunde, Technische Bestuurskunde, Bedrijfskunde, Milieukunde, Industrial Engineering en Communicatie Multimedia Design.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Eén reactie op “Onderzoek naar aanpak circulair en biobased bouwen

  • Boudewijn Piscaer

    Het wemelt van reeds veel goede Bio Based bouwmaterialen maar ook van veel te veel organisaties hiervoor. Natuurlijk is onderzoek naar nieuwe materialen en methodes altijd welkom maar er moet een duidelijk overkoepeld marketing plan komen met het juiste gereedschap om klanten over de streep te trekken. Op de disseminatie van het ISOBIO project 29-1 in Brussel was dat weer duidelijk. Laten we elkaar treffen op “Building Holland” 9, 10, en/of 11-4 in de RAI in Amsterdam om professioneler met de bestaande Bio Based aan de slag te gaan met wat we nu al hebben en wat we van de overheid verwachten. Ten slotte is de bouw met bouwmaterialen dé grootste CO2 uitstoter waar de snelste winst te halen valt. Dwz. reductie van CO2 bij klassieke materialen zoals beton en CO2 opname door o.a. Bio Based, dus Carbon Capture & Storage BOVEN de grond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.