Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Onderzoek naar akoestiek in open kantoor

Verbetering van de akoestiek in een open kantoor leidt tot 30 procent minder afleiding en stress. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van het Stress Research Institute in Stockholm.

Harde plafonds en wanden

Het onderzoek is uitgevoerd op twee verdiepingen van het stadskantoor van de gemeente Sundbyberg net buiten Stockholm. 151 medewerkers namen deel aan het onderzoek, dat gebaseerd is op een zogeheten ‘cross-over design’. Op beide verdiepingen werden twee verschillende geluidsomgevingen gecreëerd door gebruik te maken van (geluids)absorberende of juist harde plafonds en wanden. Tijdens het onderzoek zijn de omstandigheden in het weekend – dus zonder dat medewerkers dat wisten – op de twee verdiepingen meerdere keren verwisseld. Dat zorgde ervoor dat de medewerkers op beide verdiepingen tegelijkertijd aan het werk waren in twee compleet verschillende akoestische omgevingen, afwisselend goed en slecht.

Door deze onderzoeksopzet kon voor het eerst een situatie gecreëerd worden waarbij twee controlegroepen in een zogeheten authentieke omgeving werken in plaats van in een lab-situatie. Zo wisten de onderzoekers zeker dat hun onderzoek uniek en betrouwbaar is.

Effect van betere akoestiek

De belangrijkste bevindingen als het gaat om het effect van betere akoestiek:

30% minder verstoringen in het algemeen
29% minder verstoringen dichtbij
22% minder verstoringen op afstand
15% minder cognitieve stress

Ander internationaal onderzoek laat zien dat kantoormedewerkers elke dag 86 minuten verliezen door dit soort verstoringen. Maatregelen op het gebied van geluid en akoestiek kunnen dat verlies dus verminderen. Dr. Aram Seddigh van Stress Research Institute leidde het onderzoek: ‘Het onderzoek toont aan dat het belangrijk is om te focussen op de geluidsomgeving in open werkomgevingen, zodat medewerkers zich goed voelen en effectiever kunnen werken.’

Hoogwaardig absorberend plafond

Het onderzoek is mede mogelijk gemaakt  door Saint-Gobain Ecophon. Wat het onderzoek uniek maakt is dat het plaatsvond onder ‘real life’-omstandigheden, dus in een praktijksituatie. ‘Het onderzoek laat zien dat een hoogwaardig absorberend plafond in combinatie met een relatief klein aantal wandabsorbers zowel personeelskosten als stress bij medewerkers vermindert’, zegt Yvette Tietema, Concept Developer bij Saint-Gobain Ecophon. Dit wetenschappelijk onderzoek is gepubliceerd in ‘the Journal of Environmental Psychology’.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.