Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Onderzoek naar duurzame dakbedekking

Wageningen UR Food & Biobased Research werkt aan een duurzaam alternatief voor conventionele dakbedekkingen, zoals bitumineuze of synthetische dakbedekking. Het doel is een 100 procent biobased, milieuvriendelijk alternatief te ontwikkelen dat zowel op kwaliteit als op kosten kan concurreren met bestaande dakbedekkingsproducten.

Minder waterbestendig

Food & Biobased Research werkt samen met  dakbedekkingsproducent Icopal en Stichting Daklabel. De petrochemische componenten in conventionele dakbedekking zijn allemaal te vervangen door biobased alternatieven. Volgens onderzoeker Richard Gosselink van Food & Biobased Research moet het mogelijk zijn een volwaardig alternatief te ontwikkelen dat volledig uit biomassa wordt gemaakt. ‘Het grootste technische obstakel is dat biomassa minder waterbestendig en reactiever is dan bitumen. Met dit onderzoek willen we te weten komen hoe we dit probleem kunnen oplossen’, aldus Gosselink.

Polymeren

Het zogenoemde DISCOVER-project is onderdeel van een grootschalig onderzoeksprogramma: Biobased Performance Materials (BPM). Doel van dit programma is hoogwaardige materialen op basis van biomassa te ontwikkelen. Die worden op steeds grotere schaal toegepast in de praktijk. Het onderzoek  richt zich op twee soorten polymere materialen: polymeren die  planten zelf maken en polymeren uit biobased bouwstenen die via biotechnologie of chemische katalyse worden gemaakt. Het BPM-programma wordt mede gefinancierd vanuit de Topsector Chemie en staat onder leiding van Wageningen UR Food & Biobased Research.

Beeld: Icopal

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.