Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Onderzoek naar glazen binnenwanden

In utiliteitsgebouwen worden vaak glazen binnenwanden toegepast. Van deze constructies is weinig tot geen informatie beschikbaar over de flankerende geluidisolatie. Daarom heeft de Nebifa, de brancheorganisatie voor Nederlandse binnenwandsysteemfabrikanten, hier een meetonderzoek naar laten doen.

Conclusies

De voornaamste conclusie van het onderzoek is dat flankerende geluidsisolatie tussen aangrenzende werkvertrekken aan andere eisen moet voldoen dan die tussen werkvertrekken en aangrenzende gang. Wanneer de gangwand wordt uitgevoerd als volglaswand, dan is het voor de hand liggend deze uit te voeren als een dubbelwandig systeem. Met een opbouw van 2 x float glas op een spouw van enkele centimeters is het goed mogelijk te voldoen aan de geluidisolatie-eisen voor een verhoogde privacy tussen het werkvertrek en de aangrenzende gang. Uit het uitgevoerde onderzoek blijkt echter dat bij een doorlopende beglazing aan kamerzijde de flankerende geluidisolatie in deze situatie ontoereikend is om tussen de aangrenzende kamers te voldoen aan de vereiste geluidisolatie voor een normale privacy. Het dikker maken van een doorlopende ruit heeft maar weinig invloed op de flankerende geluidisolatie. Door de beglazing aan ruimte-zijde gelaagd uit te voeren (met toepassing van een akoestische folie) kan de flankerende geluidisolatie wel effectief worden verhoogd.

Minder verrassingen en ergernissen

Volgens Leo Oosterveen, branchemanager Nebifa, en Theo Scheers van Peutz is de conclusie van het onderzoek belangrijk voor zowel architecten als gebouweigenaren. “Als in de ontwerpfase al rekening wordt gehouden met de akoestische eigenschappen van de binnenwanden, dan zorgt dat voor veel minder verrassingen en ergernissen als het gebouw eenmaal af is. Ook bij het herinrichten of verbouwen van een gebouw kan er beter direct gekozen worden voor de juiste binnenwand die vanuit akoestisch oogpunt past bij de gewenst privacy van de gebruikers. Dit onderzoek helpt daarbij.”

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.