Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Onderzoek naar klimaatbestendigheid gebouwen

SenterNovem heeft laten onderzoeken of, bij klimaatverandering, het huidige CO2-reductie beleid de klimaatbestendigheid van gebouwen verslechtert en zo ja welke mogelijke oplossingsrichtingen er zijn. Het onderzoek is uitgevoerd door CE Delft. In de gebouwde omgeving wordt sterk ingezet op CO2-reductie met programma’s en convenanten.

Ondertussen verandert het klimaat en het is zeer waarschijnlijk dat deze zich de komende decennia doorzet. Aangezien gebouwen een levensduur van 50 tot 100 jaar hebben, is het dus zaak om bij beleid voor gebouwen nu al te anticiperen op klimaatverandering.

Verplaatsen
Uit het onderzoek blijkt onder meer dat relevante partijen in de bouw zich nog niet altijd bewust zijn dat de komende jaren het energieverbruik zich zal verplaatsen van de winter naar de zomer. Deze effecten kennen belangrijke nadelige gevolgen zoals een lagere productiviteit, meer hittegerelateerde sterfgevallen, een hoger energiegebruik door actieve koeling en schade aan de omgeving (inclusief gebouwen).

Het rapport geeft diverse mogelijke maatregelenopties over hoe in te spelen op het veranderende klimaat en is hier te downloaden.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.