Ga naar hoofdinhoud
Biobased bouwen, Bouwtechniek

Onderzoek toepassing schimmel in bouwindustrie

Het Centre of Expertise Biobased Economy (CoE BBE) en de innovatiecampus SPARK hebben een laboratorium voor onderzoek naar de toepassing van schimmels in de bouwindustrie geopend.

In dit zogeheten Mycelium Lab werken docentonderzoekers en studenten onder begeleiding van de lector Biobased Bouwen van Avans Hogeschool, Willem Böttger, aan vraagstukken over het materiaal.

Mycelium is het netwerk van hyfen (draden) van een schimmel en kan ook wel gezien worden als de wortels van een paddenstoel en is een restproduct uit de champignon- en oesterzwammenkweek. Mycelium behoort met zijn natuurlijke oorsprong tot één van de biobased bouwstoffen waar men bij het CoE BBE, een samenwerkingsverband van Avans Hogeschool en HZ University of Applied Sciences, onderzoek naar doet.

In het laboratorium op het SPARK-terrein in Rosmalen worden schimmels gegroeid op verschillende voedingsbodems om hiervan myceliumcomposieten te ontwikkelen. In dit composiet fungeert het mycelium als bindmiddel om zo losse deeltjes, zoals zaagsel of stro, aan elkaar te hechten. Door middel van mallen, geproduceerd met een vacuümvormmachine, is het mogelijk om producten te laten groeien die wellicht toepasbaar zijn in de bouwindustrie.

Huizen bouwen

Met de opzet van het Mycelium Lab geven het Centre of Expertise Biobased Economy en SPARK invulling aan de overtuiging dat nieuwe biobased materialen in de toekomst in de gebouwde omgeving toepasbaar zijn. “Stel je eens voor dat we in de toekomst bijvoorbeeld huizen kunnen laten groeien. Dit is een eerste stap in de richting om dat doel te realiseren”, aldus Davine Blauwhoff, van het CoE BBE.

Docentonderzoeker Jasper Sluis: “Tijdens een grote overstroming of orkaan worden vaak complete leefgebieden weggevaagd, inclusief huizen. De droom is dat inwoners zelf met het restmateriaal van omgewaaide bomen en planten, die na zo’n ramp achterblijven, woningen gaan bouwen. Het zou toch geweldig zijn als we alleen een zak met mycelium, een mal, een oven en een shredder hoeven aan te leveren.”

Korte termijn

Aan deze droom wordt in het Mycelium Lab de komende jaren hard gewerkt. Het vergt tijd voordat er hele huizen met Mycelium gerealiseerd kunnen worden. Het is zaak kleiner te beginnen door onderdelen te ontwikkelen die op korte termijn ingezet kunnen worden in de bouwindustrie. Het gaat dan om producten als isolatieplaten, groene bakstenen, hoekelementen uit een stuk en alternatieven voor houten platen.

In dit onderzoeksproject werken studenten van verschillende opleidingen samen, waaronder Bouwkunde, Engineering, Commerciële Economie, Environmental Science for Sustainable Energy and Technology, Chemie en Chemische Technologie. Zo krijgen studenten vanuit verschillende invalshoeken meer inzicht in duurzame materialen. Naast het ontwikkelen van het materiaal wordt het ook uitgebreid getest op eigenschappen zoals de sterkte, thermische isolatie en waterbestendigheid. Ook wordt er gekeken naar de economische haalbaarheid van het materiaal.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.