Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Online commentaar op normontwerpen Bouw


NEN is een pilot gestart waarbij marktpartijen online commentaar kunnen geven op normontwerpen. Het doel hiervan is om meer belanghebbenden te betrekken bij het normontwikkelingsproces.

Via www.normontwerpen.nen.nl kunnen de marktpartijen normontwerpen inzien en elektronisch commentaar indienen. De pilot is gericht op de sector Bouw.

‘Open normalisatie’
NEN streeft naar een open en transparant normalisatieproces. Een belangrijke stap in dat proces is de openbare commentaarronde, waarbij alle marktpartijen de gelegenheid krijgen om commentaar te leveren op een normontwerp. Op verzoek van het ministerie van Economische Zaken voert NEN het project ‘Open normalisatie’ uit. Doel van het project is de betrokkenheid van marktpartijen zoals MKB, consumenten en kennisinstituten bij het normontwikkelingsproces te vergroten. Het gaat daarbij om partijen die om verschillende redenen niet altijd actief deelnemen aan normcommissies.

Het nieuwe systeem is een van de gekozen maatregelen om de betrokkenheid van juist die partijen te vergroten. Partijen zien het commentaar van andere kritiekgevers en kunnen daarop reageren. Ook is het relatief eenvoudig en kost het weinig tijd om commentaar in te voeren. Meer marktpartijen kunnen via het systeem invloed uitoefenen, wat de kwaliteit van de norm ten goede komt. Het draagvlak en dus de toepassing van de norm wordt vergroot.

Pilot bouwbedrijven
Om te bekijken of het systeem daadwerkelijk marktpartijen stimuleert om deel te nemen aan het normontwikkelingsproces en of tegelijkertijd normcommissies beter gaan functioneren, wordt er een pilot gehouden in de sector Bouw. In de periode november 2009-april 2010 worden er verschillende nationale normontwerpen gepubliceerd in de bouwwereld. Het gaat bijvoorbeeld om normontwerpen op het gebied van geotechniek, houtkwaliteit, brandveiligheid en vlakglas.

Via de website www.normontwerpen.nen.nl kunnen bouwbedrijven zich aanmelden. Zij krijgen dan automatisch een gebruikersnaam en wachtwoord toegestuurd. Daarmee kunnen zij inloggen in het systeem, de normontwerpen bekijken en commentaar indienen.

De zorgvuldige procedure om kritiekgevers te beantwoorden wordt gehandhaafd. Ingediende commentaren worden door de normcommissie beoordeeld. Na beoordeling wordt aan kritiekgevers teruggekoppeld of het commentaar al dan niet wordt overgenomen in de definitieve versie van de norm. Als het commentaar niet wordt overgenomen, wordt dit onderbouwd in de terugkoppeling.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.