Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Ontvochtiger komt kelder niet in


In de betonnen kelder van een woningeigenaar slaat vooral in de zomer vocht neer op de wanden. Met schimmelvorming tot gevolg. De oplossing is het plaatsen van een elektrische ontvochtiger, aldus de aannemer. Maar daar wil de opdrachtgever niet aan. Hij heeft een droge kelder gekocht, zonder poespas.

Natte kelderwanden
De ongeïsoleerde, onverwarmde kelder ligt onder het maaiveld en deels in het grondwater. Dat betekent dat de prefab kelder de temperatuur van de bodem aanneemt. De betonnen wanden en vloer hebben dan ook dezelfde temperatuur als de omliggende grondtemperatuur, redeneert de arbiter.In lucht is water aanwezig. Warme lucht kan meer water bevatten dan koude. Bij het afkoelen van warme lucht is er een moment dat de lucht het aanwezige water niet meer kan bevatten (dauwpunt). Het te veel aan water slaat dan neer op een koud oppervlak. Dit is condensatie en leidt tot de natte kelderwanden en –vloer in de zomer.
In de zomer ligt het dauwpunt van de buitenlucht doorgaans boven de oppervlaktetemperatuur van de kelderwand en keldervloer, waardoor condensatie optreedt.

Ontvochtiger
Er zijn volgens de arbiter twee mogelijkheden dit te voorkomen. Ten eerste door de keldertemperatuur te verhogen, zodat de oppervlaktetemperatuur stijgt. De kelder moet dan in de zomer worden verwarmd, en verliest zijn functie als (koele) bewaarplaats. De tweede, meest logische oplossing is het verlagen van de luchtvochtigheid met een luchtontvochtiger.
De aannemer heeft herhaaldelijk aangeboden een elektrische ontvochtiger te plaatsen. De opdrachtgever heeft dit telkens geweigerd. En doet dit nu ook. Hij heeft een goede, droge kelder gekocht zonder elektrisch apparaat. Daar is de arbiter het niet mee eens. Uit de tussen partijen gesloten overeenkomst blijkt dat de aannemer een luchtontvochtiger met de betonnen prefab kelder meelevert. De stelling van de opdrachtgever dat hij een kelder zonder ontvochtiger heeft gekocht, is dus niet correct. Het staat hem weliswaar vrij om een deel van de aannemingsovereenkomst niet te laten uitvoeren. Aangezien het plaatsen van een ontvochtiger de enige reële methode is om geen last van condens te hebben, is herstel niet mogelijk. De kelder blijft last houden van condens.
De opdrachtgever betaalt 3.475,15 euro aan arbitragekosten.

Geschilnummer 29.597

Tekst: Vila Huurnink

Tekening: Pennestreek

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

2 reacties op “Ontvochtiger komt kelder niet in

  • nico

    Ventileren kan het probleem verminderen maar niet oplossen.Simpel een paar pijpen aanbrengen die continu ventileren kan ook averechts werken omdat je dan ook ventileer als het buiten regent. Of een installatie waarmee je geconditionneerd kan ventileren of een ontvochtiger plaatsen.
    De ontvochtiger is de goedkoopste oplossing.

  • Naar mijn mening zou de aannemer hier diagonaal moeten ventileren. Desnoods geforceerd onder in de kelder met een kanaal die dan van buiten of vanuit de kruip ruimte zijn aangevoerde lucht krijgt. De afvoer bovenin tegenover de aanvoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.