Ga naar hoofdinhoud
Ontwerpen & Detailleren

Veiligheid begint aan de tekentafel

Veiligheid is ontzettend belangrijk in de bebouwde omgeving. Het organiseren van en rekening houden met de veiligheid in de planstudie-, initiatief-, ontwerpfase bepaalt in belangrijke mate de veiligheid tijdens de bouw-, gebruik- en sloopfase. In dit artikel betoogt Shahid Suddle, zelfstandig adviseur veiligheid, dat er in de komende decennia ‘extra aandacht’ voor veiligheid zal moeten zijn. Door maatschappelijke ontwikkelingen wordt de bebouwde omgeving namelijk complexer en drukker, en moet er rekening gehouden worden met ‘vaak nieuwe en onbekende veiligheidsrisico’s’. Suddle pleit daarbij voor ‘veiligheidsgeïntegreerd ontwerpen’, een werkwijze die nu nog in de kinderschoenen staat.

Waar gebouwd wordt of is, ontstaan veiligheidsrisico’s voor omwonenden, verkeersdeelnemers, bouwvakkers en passanten. Mensen maken eenmaal gebruik van de bebouwde omgeving – bestaande uit bouwwerken en de omgeving – waar soms ook gebouwd wordt. Onder het bouwen worden alle activiteiten en werkzaamheden aan of in het bouwwerk gedurende de levensduur hiervan (bijv. ruw- of afbouwwerkzaamheden, installeren van installaties, etc.) verstaan.

Een risicoloze samenleving bestaat simpelweg niet. Het is daarom zaak veiligheidsrisico’s maatschappelijk verantwoord, acceptabel en aanvaardbaar te houden. In de praktijk blijkt dat veel veiligheidsrisico’s – zowel voor individuen als voor grote groepen mensen – voorkomen of geminimaliseerd kunnen worden met veiligheidsmaatregelen. Heldere kaders, besluitvorming, rolverdeling en verantwoordelijkheden van en tussen betrokken organisaties zijn essentieel – of beter gezegd: zouden essentieel moeten zijn – om de veiligheid te garanderen.

Deze essentie wordt steeds groter met maatschappelijke ontwikkelingen in het verschiet. In de komende decennia zal extra aandacht voor veiligheid moeten zijn. Deze maatschappelijke ontwikkelingen gaan ‘extra impact’ hebben op de veiligheid van de bebouwde omgeving. De impact kan zowel positief als negatief zijn op de omgeving, het bouwwerk en de bouwplaats. Positief als vanaf dag één van de initiatie of de (stedenbouwkundige) ontwikkeling (van een project) veiligheidsrisico’s geëlimineerd dan wel gemitigeerd worden door gebudgetteerde en daadwerkelijk genomen doeltreffende veiligheidsmaatregelen in het bouwproces (Meesters, 2021). Negatief als – soms willens en wetens – geen veiligheidsmaatregelen getroffen worden (Suddle, 2014). ‘Extra impact’, omdat de veiligheid in de huidige situatie veiligheid niet altijd vanzelfsprekend (georganiseerd) is in de bebouwde omgeving (Arcadis & Berenschot, 2021). Door deze maatschappelijke ontwikkelingen wordt de bebouwde omgeving complexer en drukker met veel activiteiten en interacties, waarbij in ruimtelijke ordening, stedenbouwkundige ontwikkelingen en projecten rekening gehouden moet worden met – als gevolg van maatschappelijke ontwikkelingen vaak nieuwe en onbekende – veiligheidsrisico’s.

Maatschappelijke ontwikkelingen

De maatschappelijke ontwikkelingen die impact op de veiligheid van de bebouwde omgeving gaan hebben, zijn grosso modo in drie categorieën te verdelen:

Premium artikel

Het artikel dat je probeert te lezen is een  Premium  artikel
 Premium  artikelen zijn alleen toegankelijk voor premiumleden én abonnees van Bouwwereld.

Digitaal basis

Voor slechts € 7,29 per maand sluit je al een  Premium abonnement af. Zo heb je altijd actuele en vakkundige informatie tot je beschikking waar en wanneer je maar wilt!

Bekijk de aanbieding 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.