Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Ontwerpvrijheid bij nieuwe BENG-eisen

De nieuwe BENG-eisen zorgen niet voor beperkingen bij het ontwerpen van nieuwe bouwwerken. Dit blijkt uit een onderzoek van ingenieurs- en adviesbureau DGMR en TU Delft. Het is daarbij wel van belang dat architecten bij het maken van de eerste schetsen nagedacht hebben over energie-efficiënte maatregelen. De whitepaper van DGMR hierover presenteert ook suggesties voor oplossingen die architecten helpen bij het halen van de BENG-eisen.

De regelgeving voor Bijna Energieneutrale Gebouwen (BENG), die zoals net bekend is gemaakt al vanaf 1-1-2020 geldt, staat het ontwerpen van interessante architectuur niet in de weg. Uit een onderzoek van BNA blijkt dat veel architecten nog onvoldoende op de hoogte zijn van de mogelijkheden met BENG. Het is van belang dat architecten gaan aanhaken. Want creatief omgaan met de omstandigheden, maar toch een energie-efficiënt gebouw ontwerpen, wordt de nieuwe uitdaging, zo concludeert de whitepaper.

BENG-waaier

Vanaf de start van een ontwerpproces is het nodig na te denken over welke maatregelen nodig zijn om aan de BENG-eisen te voldoen. Compact bouwen draagt hieraan bij, maar ook slim oriënteren en aandacht voor details evenals de installatiekeuze. Kiezen voor een systeem op basis van een hernieuwbare bron brengt BENG ook dichterbij. Om architecten te helpen stelde DGMR in samenwerking met TU Delft naast de whitepaper een BENG-waaier samen. Deze waaier geeft informatie over de drie BENG-indicatoren, een duidelijk overzicht van de voorlopige eisen en aanbevelingen voor verschillende ontwerpparameters.

Energie-efficiënt ontwerpen

De whitepaper ‘Energie-efficiënt ontwerpen met BENG’ is een weerslag van het afstudeeronderzoek van Hessel Ridder dat in opdracht van DGMR en TU Delft is uitgevoerd. Tijdens haar onderzoek zijn vijftien varianten op woongebouwen onder de loep genomen. Ze vormen de basis van een methode die inzicht geeft in de mogelijkheden bij het ontwerpen van een BENG-gebouw.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.