Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Ontwikkelaars willen Groene Hart sparen

Het merendeel van de Nederlandse woningcorporaties, overheidsinstanties en ontwikkelaars vindt dat het Groene Hart moet worden gespaard en dat er geen ruimte moet zijn voor het bouwen van luxe woningen. Dit blijkt uit het BouwKennis Kwartaalrapport met het thema ‘Duurzaam bouwen en bouwproductie’.

In een uitgebreid artikel wordt het spanningsveld tussen het woningtekort en bouwen in het Groene Hart onder de loep genomen. Vooral de overheidsinstanties vinden dat het Groene Hart gespaard moet blijven, gevolgd door de woningcorporaties. Ook onder ontwikkelaars hebben de partijen die het Groene Hart ongemoeid willen laten, het grootste aandeel.

Epicentrum van het woningtekort
Het ruimtelijke beleid van Nederland is erop gericht zoveel mogelijk te ontwikkelen in de bestaande stedelijke gebieden. Bij het maken van ruimtelijke plannen wordt er natuurlijk ook gekeken naar waar vooral niet gebouwd gaat worden. Het bekendste voorbeeld is het Groene Hart. Dit gebied van rust en groen ligt ingeklemd tussen de vier grote steden, epicentra van het woningtekort. Over het Groene Hart is mede daarom al decennia lang gediscussieerd.

Volgens de Nota Ruimte mag er in Nationale Landschappen alleen worden gebouwd voor de eigen bevolking. Bovendien moet dit zoveel mogelijk binnen de bestaande bebouwingsgrenzen gebeuren. Neprom en andere projectontwikkelaars zien juist mogelijkheden in het Groene Hart en willen het geld dat vrijkomt door de bouw en verkoop van luxe woningen besteden aan verbetering van het nationale landschap.

Twee stellingen
Om na te gaan hoe de woningcorporaties, overheidsinstanties en ontwikkelaars denken over deze discussie, heeft BouwKennis hen twee stellingen voorgelegd. Met de eerste stelling: ‘het Groene Hart moet worden gespaard’, zijn vooral de overheidsinstanties het eens, op redelijke afstand gevolgd door de woningcorporaties. Met name de reactie van de ontwikkelaars op de stelling is verassend te noemen. Een ruime meerderheid is het er namelijk mee eens dat het Groene Hart moet worden gespaard.

‘In het Groene Hart moet ruimte zijn voor het bouwen van luxe woningen.’ Slechts 5 procent van de overheidsinstanties is het met deze stelling eens. Bijna een kwart van de woningcorporaties vindt dat er in het Groene Hart ruimte moet zijn voor het bouwen van luxe woningen. Van de ontwikkelaars is bijna een derde het met de stelling eens. In totaal is 7 procent van de ontwikkelaars het zeer met deze
stelling eens.

Geen luxe woningen
Van alle marktpartijen vindt dus een meerderheid dat het Groene Hart moet worden gespaard en dat daar geen ruimte moet zijn voor het bouwen van luxe woningen. De toekomst zal uitwijzen hoe het met deze en andere groene gebieden in Nederland zal aflopen. Uit het uitvoeringsprogramma Groene Hart uit februari 2007 blijkt dat het Groene Hart ook in de toekomst met zijden handschoenen wordt aangepakt.

De grote steden rond het Hart hebben nog altijd beperkte mogelijkheden tot bouw van woningen aan de rand van het gebied. Het woningtekort zal er echter voor zorgen dat er regelmatig aan de poorten van ‘het park van Nederland’ zal worden gerammeld voor meer.

Bron: Bouwkennis

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.