Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Ontwikkeling en instroom jong bouwtalent dreigt te verslappen door coronacrisis

Het toekomstperspectief voor jonge bouwprofessionals is onzeker door de coronacrisis, waardoor er op termijn een nog groter tekort aan jong talent in de bouwsector dreigt. Bouwbedrijven snijden tijdens een crisis immers vaak in het personeelsbestand en starters zijn in dat opzicht extra kwetsbaar, merkt Building Heroes op. De bemiddelaar voor bouw lanceert daarom de Construction Class of 2020, zodat de ontwikkeling van talent gewaarborgd blijft en bouwtalenten voor de sector behouden blijven.

Voorkomen van tekort aan professionals in de bouw

De Construction Class verrijkt de ontwikkeling van de meest talentvolle, afstuderende of net afgestudeerde, helden van de bouw. Jeroen Meerum Terwogt, één van de oprichters van Building Heroes: “Door ook te focussen op de soft skills, geven we bouwtalenten de juiste tools om toegevoegde waarde te leveren en zich te kunnen handhaven in deze roerige markt. De onderliggende vraag naar gekwalificeerde professionals was voor de crisis ongekend hoog en zal, zoals het EIB voorspelt, eind 2021 zelfs verder toenemen. De bouw- en infrasector kan het zich dus niet permitteren om talenten te laten vertrekken naar andere sectoren.” 

Voor jonge bouwtalenten is het de vraag hoe hun toekomst eruitziet. Tegelijkertijd blijft de bouwsector zich in rap tempo ontwikkelen. Voor bouwbedrijven is het dan ook urgent om te blijven investeren in talent. Meerum Terwogt: “Ook voor de bouwsector als geheel is het belangrijk om aantrekkelijk te zijn voor talent en hen te blijven ontwikkelen. Rondom de crisis van 2008 is dat niet gebeurd, waardoor er een lichting aan talentvolle bouwprofessionals voor een ander carrièrepad koos. Dat heeft het tekort aan professionals in de bouw alleen maar vergroot. Laten we dat nu voorkomen.” 

Lees ook:

Bouwketen verder ontwikkelen door middel van talentontwikkeling

“De ontwikkeling van bouwprofessionals is voor Building Heroes het allerbelangrijkste. Zij maken immers het verschil. Daarom lanceren we de Construction Class of 2020, die dit jaar voor het eerst zal plaatsvinden. We selecteren de meest talentvolle starters en verrijken hun ontwikkeling, terwijl ze bij een toonaangevende opdrachtgever werken waar zij aansluitend in dienst kunnen treden. Door hen een kickstart te geven in hun carrière, zorgen we als Building Heroes voor starters die ook fit for the job blijken en blijven.” De Construction Class is een op maat gemaakt programma, dat speciaal ontwikkeld is door de specialist in Looped Learning in de bouw: Brickton. Het programma is bedoeld voor starters die nu afstuderen of net afgestudeerd zijn en zich willen ontwikkelen binnen domeinen als uitvoering, organisatie, commercieel, contract en tender in de bouw of infra, terwijl ze werken bij vooraanstaande opdrachtgevers. Vooraf maakt de jonge bouwprofessional samen met de onafhankelijke opleidingsprofessional van Brickton een profielkeuze en na afloop ontvangt hij of zij meerdere post-hbo-deelcertificaten. 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.