Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Ook een monumentaal pand kan energiezuiniger

De gemeente Middelburg rondde deze week een proefproject af om monumentale panden energiezuiniger te maken. Bernard Vercouteren van den Berge is erg tevreden over de verbouwing van zijn monumentenpand, met een gemeentelijke subsidie van zevenduizend euro.

Wooncomfort
Het is goedkoper maar vooral warmer én stiller. “Het wooncomfort is veel prettiger.” Vercouteren van den Berge heeft in zijn pand – De Vergulde Schoe, in de Middelburgse Sint Janstraat – tal van maatregelen genomen om het energiezuiniger te maken.

In de voorgevel zit monumentenglas: een dubbele laag glas met daartussen folie. Het isoleert beter dan enkel glas maar minder goed dan dubbel glas. Het is wel mooier dan dubbel glas, omdat het aan de buitenkant licht gewelfd is en dus past bij de uitstraling van een oud huis, vindt Vercouteren van den Berge, die zelf architect is.

Het dak is nu beter geïsoleerd. Dat is zo gedaan dat het isolatiemateriaal meegolft met het dak. “Anders heb je een oud huis met zo’n strak dak, dat kan niet.”

Slim
Sommige ingrepen zijn vooral slimmigheden. Zo is de wasmachine dichtbij de cv-installatie gezet. Dan is de afstand het kortst en het verlies aan warmte het kleinst.

Tussen het balkonnetje aan de achterzijde en de gevel zit isolatiemateriaal. Dat vermindert het weglekken van warmte via de aanhechtingen. Het zijn vrij logische maatregelen. “Het zit niet in de techniek, maar in de gevolgde procedure.” En dat is ook precies wat de gemeente hoopte.

Voordeel
Wethouder Kool (Monumenten) benadrukte dat veel eigenaren hun pand wel duurzamer willen maken, maar niet weten waar ze mee moeten beginnen en welke ingrepen goed werken. “Het interessante was om alles in één huis uit te proberen. Anderen kunnen daarmee nu hun voordeel doen.”

Een belangrijke vraag is wel of het huis, nu het zo goed geïsoleerd is, ook wel voldoende ventileert. Vercouteren van den Berge glimlacht: “Er zitten nog genoeg kieren in.”

Bron: Provinciale Zeeuwse Courant Walcheren
Foto: Jacky Nijsen, gemeente Middelburg

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.