Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Opdrachtgever zit duurzaamheid in de weg

Bij de toepassing van duurzaamheid zit voornamelijk de opdrachtgever in de weg, zo blijkt uit onderzoek voor de BouwKennis Duurzaamheid & Energie Monitor 2012. Ook de aannemer B&U wordt relatief vaak aangewezen. Duurzaamheid speelt in de bouw een steeds grotere rol, maar is nog altijd niet de standaard. Om duurzaamheid de komende jaren een grotere rol te laten spelen, moeten er volgens de markt vooral lagere prijzen komen. Daarnaast verlangt men een actievere overheid.

Evenals bij de meting in 2010 wordt de opdrachtgever door alle marktpartijen, op de woningbouwcorporaties na, het vaakst genoemd als de partij die belemmerend is bij de toepassing van duurzaamheid. Woningbouwcorporaties noemen de aannemer B&U het vaakst als meest belemmerende partij. Onder de andere marktpartijen staat de aannemer B&U vaak op de tweede plaats.

Op de vraag welke veranderingen er nodig zijn om duurzaamheid de komende jaren een grotere rol te laten spelen, wordt een lagere prijs voor duurzame producten zowel door opdrachtgevers als verwerkers het vaakst genoemd. Onder de opdrachtgevers noemt gemiddeld een kwart lagere prijzen. Onder de verwerkers is dit eenderde. Deze uitkomst is opvallend, omdat duurzame producten op langere termijn juist vaak goedkoper zijn dan traditionele bouwmaterialen. De initiële investering mag dan hoger uitvallen, maar deze wordt door lagere energielasten of minder onderhoud over de levensduur terugverdiend. In de bouw ligt echter, zeker in moeilijke tijden, vaak de focus nog op de aanschafkosten. Opvallend is dat overheidsingrijpen en duidelijkere regelgeving op een tweede en derde plaats staan. De overheid blijkt dus niet vaak te worden aangemerkt als belemmerende partij. Maar de bouwsector vraagt wel om een actievere rol van de overheid.

Alle resultaten van het onderzoek vindt u op de site van Bouwkennis.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Eén reactie op “Opdrachtgever zit duurzaamheid in de weg

  • BTtje

    Goedkopere duurzame producten moet door de markt gerealiseerd worden. Niet door extra belastingen of subsidies. Dat is slecht voor de economie en de marktwerking.
    De opdrachtgever moet niet alleen de laagste inschrijving van de realisatie van het gebouw willen, maar er ook direct een onderhoudscontract of onderhoudsindicatie bij nemen. Dan pas komen de totale kosten aan het licht en wordt er vanzelf voor duurzamere producten gekozen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.