Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Open Monumentendag op 10 en 11 september voor natuurbehoud

Duurzaamheid is het thema van de Open Monumentendagen op zaterdag 10 en zondag 11 september 2022. Natuurmonumenten opent de deuren van een deel van haar culturele erfgoed. Boswachters verzorgen die dagen ook rondleidingen door het groene erfgoed daaromheen.

Door het hele land worden eeuwenoude molens, waterwerken, kastelen, watertorens, forten en hoeves beschermd en zorgvuldig beheerd door particulieren en verenigingen. Natuurmonumenten is een van de grootste beheerders van cultureel erfgoed. Speciaal voor de Open Monumentendagen zijn twintig doorgaans gesloten monumenten op die twee dagen te bezichtigen.

“Kastelen, hoeves en waterwerken, al het stenen erfgoed van Nederland is ontstaan dankzij de rivieren, duinen, heides, laag- en hoogvenen, weilanden en bossen eromheen”, zegt directeur Natuurbeheer Teo Wams. “Ook mensen worden gevormd door de landschappen waarin zij leven en de generaties na ons mogen dat ook ervaren. Dat maakt duurzaam beheer van cultureel en natuurlijk erfgoed zo belangrijk.”

Open Monumentendag bij Natuurmonumenten

Bezoek op Open Monumentendag de tijdelijk opengestelde monumenten van Natuurmonumenten, zoals de watertoren in Sint Jansklooster, Fort Spijkerboor in de Beemster, de Oude Buisse Heide bij Achtmaal, het eenmansklooster De Kluis in Valkenburg, de dit jaar 300 jaar oude Hompesche Molen in Stevensweert, Het UNESCO Fort Nigtevecht in Abcoude of Landgoed De Tempel bij Rotterdam. Rondleidingen zijn te reserveren via deze link.

Over Natuurmonumenten

Sinds de oprichting in 1905 beschouwt Natuurmonumenten het beschermen, restaureren en beheren van erfgoed als onderdeel van haar duurzame missie. Natuurmonumenten beheert 2811 monumentale gebouwen met een bijzondere cultuurhistorische, militaire of industriële waarde en 100 cultuurhistorische landschappen. De vereniging beheert ook 371 natuurgebieden met een gezamenlijke oppervlakte van 112.422 hectare. Natuurmonumenten wordt gesteund door 880.029 leden en donateurs.

Lees ook:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.